FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 3. svibnja

ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 3. svibnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, koje će, očekuju u Vladi RH, pridonijeti kvalitetnijoj provedbi politike energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. Zakonskim izmjenama koje su usklađene s propisima EU, jasnije se definiraju obveze Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje uključuju i financiranje mjera definiranih u Nacionalnom akcijskom planu i praćenje ostvarenih ušteda energije u projektima korisnika sredstava Fonda (9,30, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (u 10 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2. Snimatelji i fotoreporteri do 9,45 sati trebaju biti u Vladi). Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice su, među ostalim, nacrti prijedloga zakona o dopunama Zakona o tržištu električne energije i o dopuni Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ-Hrvatske željeznice d.o.o.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će izaslanstva udruga "Kontra", "Iskorak" i "Domine" uoči održavanja "Zagreb Pride" i "Split Pride" (11,30 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija, predsjednik Republike Ivo Josipović će u svom uredu održati prijem za predstavnike medija (14,30 sati. Ured predsjednika, Pantovčak 241. Predstavnici medija trebaju u Ured predsjednika doći do 14 sati).

ZAGREB - Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozivaju svoje članove i sve medijske djelatnike na skup pod nazivom "Novinari, pokrenimo se!" To je poruka koju će čelnici SNH i HND-a uputiti svim novinarima i medijskim djelatnicima na skupu ispred Novinarskog doma s ciljem da se zaista trgnu te iskažu spremnost i solidarnost da brane sve ugroženija radna, socijalna i profesionalna prava i time zaštite istinsku slobodu medija u interesu demokratske javnosti (od 11 do 12 sati, Perkovčeva 2). Nakon skupa, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u 12 sati bit će dodijeljene godišnje nagrade HND-a za izvrsnost u radu kojom generacije vrsnih novinara i novinarki daju veliki doprinos dostojanstvu profesije.

ZAGREB - Saslušanjem novih svjedoka nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo, Ina-MOL (9,30 sati, Zrinjevac 5)

VARAŽDIN - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić boravit će u Varaždinskoj županiji. Posjet županijskom sjedištu Varaždinu, u koji će doći poslijepodne nakon obilaska gradova Lepoglave i Ivanca i općine Sveti Ilija, počet će izjavom za medije ispred Fakulteta organizacije i informatike (16,15 sati, Pavlinska 2). Nakon izjave za medije, potpredsjednik Vlade Grčić sastat će se s upravom Fakulteta (u 16,30 sati, Vijećnica za sastanke Fakulteta organizacije i informatike) i nakon toga s čelnicima Grada i Županije (u 17 sati, Mala dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7). (Svi radni sastanci u okviru posjeta su tijekom prvih pet minuta otvoreni za fotoreportere i snimatelje, dok su izjave za medije o temama i zaključcima razgovora predviđene samo u Varaždinu u 16,15 sati).

VUKOVAR - Građani Vukovara obilježavaju Dan grada i blagdan zaštitnika Sv. Filipa i Jakova. U spomen na Vukovarce poginule u Domovinskome rata vijence na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata položit će i svijeće zapaliti izaslanstvo Grada Vukovara te druga izaslanstva (9,30). U župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova svetu misu predvodit će srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović (10,30), a potom će ulicama grada proći svečani mimohod do ušća Vuke u Dunav, gdje će se na jarbol podići stijegovi Grada i njegovih zaštitnika Sv. Filipa i Jakova, te obaviti blagoslov Grada i građana.

SPLIT - U suorganizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te komisije za povijest jugoistočne Europe bečke zaklade "Pro Oriente" održat će se od 3. do 6. svibnja u Splitu međunarodni znanstveni skup "Odnos klera i nacije u jugoistočnoj Europi od 19. do 21. stoljeća". Simpozij, na kojemu će sudjelovati dvadesetak znanstvenika, počet će u 9 sati u dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19). Pozdravnu riječ uputit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić, dekan KBF u Splitu Ante Vučković te dekan splitskog Filozofskog fakulteta Marko Trogrlić, koji će potom (u 9,30 sati) održati predavanje na temu "Kler u Hrvatskoj i njegova politička uloga u 19. stoljeću - glavni protagonisti".

RIJEKA - 19. međunarodni festival malih scena u Rijeci otvorit će se predstavom Abdulaha Sidrana "Otac na službenom putu" u režiji Olivera Frljića i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda. Na programu ovogodišnjeg festivala je osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Litve i Poljske. U žiriju koji će odlučiti o nagradama festivala su zagrebačka redateljica Sježana Banović, beogradska dramska glumica Dušanka Stojanović Glid i riječki dramski glumac Damir Orlić. Festival završava 9. svibnja (19,30 sati, Hrvatski kulturni dom na Sušaku)

ZAGREB - Novi roman Irene Vrkljan "Rastanak i potonuće", koji ocrtava grubu sliku suvremenoga agresivnog kapitalizma, predstavit će Nadežda Čačinović, Helena Sablić Tomić, Nives Tomašević i autorica (19 sati, Knjižara Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17)

ZAGREB - Predstavljanje knjige Đure Vidmarovića "Hrvati Boke Kotorske kroz povijest - sjećanja i zaboravi", objavljene u nakladi Hrvatske krovne zajednice - Dux Croatorum, u Tivtu 2011. (19 sati, HKZ - Hrvatsko slovo, Hrvatske bratske zajednice 4 - prizemlje Nacionalne i sveučilišne knjižnice)

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙