FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili Sabor

ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je danas u radni posjet polaznike XIV naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", predvođene obnašateljem dužnosti ravnatelja HVU-a i zapovjednikom Ratne škole, brigadnim generalom Slavenom Zdilarom.

Leko se na sastanku, kojemu je nazočio i tajnik Hrvatskoga sabora Slaven Hojski, posebno osvrnuo na ulogu i ugled polaznika te najviše vojno-obrazovne institucije u RH u hrvatskom društvu.

Brigadni general Zdilar uvodno je istaknuo značaj i važnost Ratne škole, napomenuvši da je to najviša škola u sustavu vojne izobrazbe Oružanih snaga Republike Hrvatske. "U radu Ratne škole postigli smo određene međunarodne standarde i kvalitete tako da imamo polaznike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Njemačke", istaknuo je Zdilar.

Sugovornici su razmijenili stajališta o uključenosti vojske u civilne aktivnosti društva, ocijenivši aktivniju suradnju s hrvatskim sveučilištima u razvoju vojnih znanosti "vrlo važnom i potrebnom". Govorilo se i o zastupljenosti žena u vojsci, a brigadni general Zdilar naglasio je da je u Hrvatskoj vojsci zastupljenost žena viša nego u ostalima članicama NATO-a.

Tijekom posjeta Saboru, polaznici XIV naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" sastali su se i s predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslavom Tuđmanom te potpredsjednikom Odbora za obranu Zdravkom Ronkom i članovima odbora, koji su goste upoznali s djelokrugom i načinom rada dvaju odbora, posebno se osvrnuvši na ulogu parlamenta u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti.

U okviru razgovora otvorene u brojne teme, među kojima i perspektiva obrambene politike Hrvatske u sklopu pristupanja EU, sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, pozicioniranje Hrvatske unutar euro-atlantskih integracija te jačanje suradnje s partnerskim državama, posebno na razini srodnih parlamentarnih odbora.

Razmijenjena su i mišljenja o jačanju informacijske sigurnosti RH, te o razvoju nadzornih sustava i sustava kriznog upravljanja, a Tuđman je otvorio inicijativu za produbljivanje suradnje parlamentarnog odbora i znanstveno-istraživačkog rada ratne škole "Ban Josip Jelačić" kroz tematske sjednice Odbora.

Ratna škola Ban Josip Jelačić najviša je vojno-obrazovna institucija u RH, koja svojim polaznicima iz nekoliko zemalja osigurava najvišu razinu naobrazbe u oružanim snagama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙