FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAA zadržao status potpisnika Multilateralnog sporazuma o akreditaciji

ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Hrvatska akreditacijska agencija (HAA) zadržala je status potpisnice Multilateralnog sporazuma o akreditaciji (EA MLA) za sve akreditacijske sheme - ispitne, uključivo i medicinske laboratorije, i umjerne laboratorije, inspekcijska tijela i certifikacijska tijela za proizvode, osobe, sustave upravljanja kvalitetom i okolišem, izvijestili su danas iz te agencije.

Vijeće za multilateralne sporazume Europske organizacije za akreditaciju (EA MAC) na sjednici održanoj 18. travnja donijelo je odluku da HAA zadržava status potpisnice Multilateralnog sporazuma o akreditaciji (EA MLA) za sve akreditacijske sheme te da će sljedeću redovnu re-evaluaciju rada HAA provesti u rujnu 2015. godine.

Vijeće za multilateralne sporazume Europske organizacije za akreditaciju upravno je tijelo EA u kojem odluke glasovanjem donose predstavnici svih nacionalnih akreditacijskih tijela zemalja članica Europske unije i EFTA-e.

Iz Hrvatske akreditacijske agencije ističu da je to za njih veliki uspjeh te je izuzetno važno i za sva HAA akreditirana tijela u Hrvatskoj kojih sada ima ukupno 291. Na ovaj način HAA je značajno pridonijela konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u međunarodnoj razmjeni roba i usluga odnosno u stavljanju hrvatskih proizvoda na međunarodno tržište.

Postizanjem statusa potpisnice EA MLA (29. travnja 2010.) i zadržavanjem tog statusa HAA je ispunila preduvjete za priznavanje izvještaja o ispitivanju, inspekciji te certifikata o sukladnosti izdanih u Republici Hrvatskoj na drugim tržištima, osigurala povjerenje u sigurnost i kvalitetu hrvatskih proizvoda i usluga.

Ovo postignuće HAA, ističe se, naročito će doći do izražaja 1. srpnja 2013. godine kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije te kada se ovlaštena i akreditirana tijela za ocjenu sukladnosti budu mogla prijavljivati Europskoj uniji kao "prijavljena tijela".

Postizanjem i zadržavanjem statusa potpisnice EA MLA, Hrvatska akreditacijska agencija ispunila je sve obveze vezene uz akreditaciju koje proizlaze iz pregovora za Poglavlje 1. Sloboda kretanja roba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙