FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Branke Stipančić "Mišljenje je forma energije"

ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Knjiga eseja i intervjua iz suvremene hrvatske umjetnosti "Mišljenje je forma energije" povjesničarke umjetnosti Branke Stipančić objavljena je u nakladi Arkzina i hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Riječ je o devet eseja i osam intervjua koje je autorica vodila s umjetnicima kako bi dokumentirala jedno područje hrvatske suvremene umjetnosti.

Nakon eseja "Riječi i slike" i "Govor tijela", tekstovi o Josipu Vaništi i grupi Gorgona, Dimitriju Bašičeviću Mangelosu, Goranu Trbuljaku, Grupi šestorice autora, Mladenu Stilinoviću i časopisu Maj '75, u knjizi slijede intervjui s Julijem Kniferom, Tomislavom Gotovcem, Goranom Trbuljakom, Daliborom Martinisom, Mladenom Stilinovićem i Vladom Martekom.

Recenzentice knjige su Sanda Križić Roban i Sonja Briski Uzelac, dizajnirao ju je Dejan Kršić, a objavljena je u izdanju Arkzina i hrvatske sekcije AICA, uz potporu Ministarstva kulture.

Branka Stipančić nezavisna je kritičarka, kustosica i urednica. Od 1983. do 1993. radila je kao kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a od 1993. do 1996. bila je direktorica Soros centra za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Kustosica je brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Autorica je i urednica knjiga s područja suvremene umjetnosti među kojima su Mladen Stilinović – Sing! (Ludwig muzej, Budimpešta, 2011), Vlado Martek – Poezija u akciji / Poetry in action (DeLVe, Zagreb, 2010.), Josip Vaništa – Vrijeme Gorgone i Postgorgone / The Time of Gorgona and Post-Gorgona (Kratis, Zagreb, 2007.), Goran Trbuljak (MSU, Zagreb, 1996.), Riječi i slike / Words and Images (SCCA, Zagreb, 1995), Ivo Gattin (MSU, 1992.). Dobitnica je godišnje nagrade hrvatske sekcije AICA za knjige objavljene u 2007. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙