FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom a Europska komisija identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori, priopćila je Komisija u utorak kada je objavila prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora. U tom je izvješću dala opću ocjenu pripremljenosti Hrvatske i preporuke što treba učiniti u predstojećem razdoblju kako bi zemlja bila potpuno spremna za članstvo u EU-u do 1. srpnja sljedeće godine. "Općenito, pripreme Hrvatske za članstvo u EU-u na pravom su putu. Hrvatska je postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom", kaže se u zaključcima izvješća, koje je Europska komisija objavila u utorak. Dodaje se da je "Komisija identificirala ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori". "Hrvatske vlasti trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale punu spremnost zemlje za članstvo do 1. srpnja 2013., u interesu Hrvatske i EU-a", kaže se u zaključcima.

SARAJEVO

Hrvatska je od završetka rata za otklanjanje njegovih posljedica uložila pet i pol milijardi eura vlastitih sredstava i to najbolje dokazuje njenu spremnost da svim snagama doprinese trajnom rješavanju statusa preostalih izbjeglica u regiji, izjavio je u utorak u Sarajevu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuvši kako upravo regionalan pristup jamči trajno rješenje toga problema. Predvodeći hrvatsko izaslanstvo na regionalnoj donatorskoj konferenciji namijenjenoj trajnom zbrinjavanju više od 74 tisuće izbjeglica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Grčić je kazao kako bi taj program trebao osigurati i trajno stambeno zbrinjavanje tri i pol tisuće obitelji na području Hrvatske, odnosno osam i pol tisuća osoba u statusu izbjeglica. Podsjetio je kako je do sada nešto manje od 16 tisuća obitelji bivših nositelja stanarskog prava podnijelo zahtjev za povratak i stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, a do sada je riješeno 8.300 takvih zahtjeva. Dio preostalih zahtjeva trebao bi biti riješen i kroz regionalni program.

SARAJEVO

U regiji treba završiti sa statusom privremenosti i stoga je iznimno važno trajno riješiti pitanje izbjeglica, izjavila je u utorak u Sarajevu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja u sastavu hrvatskog izaslanstva, predvođenog potpredsjednikom vlade Brankom Grčićem, sudjeluje na regionalnoj donatorskoj konferenciji čiji je cilj prikupljanje sredstava za trajno rješavanje statusa izbjeglica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Pusić je kao jedan od uvodničara na konferenciji podsjetila da su protekli ratovi u regiji u status izbjeglica doveli gotovo tri milijuna ljudi te je istaknula kako je važno to što je regija odlučila uzeti u svoje ruke ovo pitanje i riješiti ga. "Ovo je kruna zajedničkih napora četiri države regije", kazala je hrvatska ministrica dodajući kako je sa stajališta Hrvatske ovo važna inicijativa koja vodi okončanju jednog od najbolnijih pitanja što su ga ostavili ratovi. Potvrdila je kako je Hrvatska u cijelosti opredijeljena osigurati punu provedbu programa trajnog zbrinjavanja izbjeglih, bilo kroz njihov povratak ili integraciju dodajući kako je "privremeno" rješenje najgori mogući izbor.

PEKING

Sjeverna Koreja je pri završetku priprema za svoj treći nuklearni pokus i u mogućnosti ga je izvesti "uskoro", kazao je u utorak za Reuters jedan visoki izvor blizak Pjongjangu i Pekingu. "Uskoro. Pripreme su skoro gotove", odgovorio je spomenuti izvor na pitanje planira li Sjeverna Koreja izvršiti još jedan nuklearni pokus. Radi se o vjerodostojnom izvoru koji je i ranije davao informacije koje su se pokazale točnim, uključujući i najavu prvog nuklearnog pokusa 2006. godine. Izvor, međutim, nije kazao da li će se ponovo koristiti plutoniji ili visoko obogaćen uran. Južnokorejske novine su objavile da bi pokus mogao uslijediti za dva tjedna.

BEJRUT

U Siriji je u ponedjeljak, unatoč nazočnosti međunarodnih promatrača, u sukobima vladinih snaga i pobunjenika poginulo 59 ljudi, većinom civila, izvijestila je u utorak udruga Sirijskih promatrača za ljudska prava (OSDH). "U Siriji je u ponedjeljak poginulo 54 civila i pet vojnika", precizira OSDH. Prema istom izvoru, 31 civil je poginuo u Hami, a ostali su smrtno stradali u području Idleba, na sjeverozapadu zemlje, te u području Homsa i provinciji Deri. Usprkos prekidu vatre koji je službeno stupio na snagu 12. travnja, uz posredovanje izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, nasilje u Siriji i dalje ne jenjava. Početkom sljedećeg tjedna u Siriji će biti raspoređeno još 300 međunarodnih promatrača, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a usvojenom u subotu.

LONDON

Amnesty International osudio je u utorak u izvješću "diskriminaciju" muslimana u europskim zemljama poput Francuske i Belgije te političku eksploataciju "predrasuda". U izvješću usredotočenom na Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švicarsku, Amnesty International poziva europske vlade "da učine više u suočavanju s negativnim stereotipima o muslimanima, potpirujući diskriminaciju, prvenstveno u obrazovanju i poslovnom svijetu". "Umjesto da osude te predrasude, političke stranke ih ohrabruju u utrci za izborne glasove", ocijenio je Marco Perolini iz Amnestyja. "Muslimanke odbijaju zaposliti, a muslimanske djevojke ne mogu ići u školu samo zato što nose tradicionalnu odjeću poput marame", kazao je on. "Muškarce mogu otpustiti zbog nošenja brade koje se povezuje s islamom".

JERUZALEM

Izrael je legalizirao tri nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali, priopćeno je u utorak iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Ministarski odbor "odlučio je formalizirati statuse triju zajednica etabliranih 90-ih godina nakon odluka prethodnih vlada", piše u tekstu objavljenom u utorak ujutro. Izraelska vlada obvezala se kod Vrhovnog suda na reguliranje statusa tih divljih naselja. Bruchin (350 stanovnika) se nalazi na sjeveru Zapadne obale, isto kao i Rechelim (240 stanovnika). Sansana (240 stanovnika) je blizu Hebrona, na jugu palestinskog teritorija.

MOSTAR

Provaljeno je u tri župne crkve na području općine Prozor Rama tijekom posljednjih tjedan dana, izvijestili su u utorak iz Katoličke tiskovne agencije (KTA). Prema riječima svećenika iz župa Prozor i Rama-Šćit, nepoznati počinitelji su provalili u dvije župne crkve i pri tome je oštećen crkveni inventar te ukradena nepoznata količina novca iz kasica za milodare. Istodobno je izvršena i provala u crkvi u župi Gračac, gdje je također ukraden nepoznati iznos milodara. Kako je u tijeku obnova unutrašnjosti ove crkve ukraden je i dio građevinskog materijala. Nakon zaprimljenih prijava očevid su izvršili djelatnici policijske postaje Prozor-Rama, a istraga je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙