FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele uputio novo upozorenje Podgorici

PODGORICA, 23. travnja 2012. (Hina) - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazio je nadu da će Crna Gora ispuniti zahtjeve Europske komisije (EK) do lipnja i početi pregovore, ali je i ponovno upozorio službenu Podgoricu da daljnji rad u području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije treba usmjeriti na učinkovitu primjenu zakona, kao i na rezultate u istragama i presudama, osobito u slučajevima na visokoj razini, prenose u ponedjeljak podgorički mediji.

"Crna Gora nastavlja ispunjavati zahtjeve, naročito u području vladavine prava i osnovnih ljudskih prava. Vlasti rade na provedbi reformi, provodeći usvojene zakone i utvrđujući rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije", rekao je Fuele agenciji MINA.

Upitan jesu li crnogorske vlasti dobile konkretan zahtjev kad je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, Fuele je rekao da su u redovnom kontaktu s vlastima u Podgorici i da pažljivo prate njihove pretpristupne napore. Podsjetio je da se nedavno sastao s premijerom Igorom Lukšićem rekavši da je ohrabren njegovom odlučnošću oko nastavka proces reformi i sviješću o pitanjima koja zaslužuju osobitu pažnju kako se "ne bi izgubio impuls i propustio sastanak u lipnju, na kojem se očekuje da Vijeće odluči o početku pregovora".

"Među tim pitanjima su i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Daljnji rad u ovim područjima posebno treba fokusirati na efikasnu primjenu usvojenih zakona, jačanje institucionalnih kapaciteta, osobito kad su u pitanju rezultati istraga, kaznenih progona i presuda za korupciju i organizirani kriminal na visokoj razini", istaknuo je Fuele.

Prema njegovim riječima, nov pristup EU u pregovorima o pravosuđu i osnovnim pravima, pravdi, slobodi i sigurnosti, osigurat će veću fokusiranost na ta pitanja, kroz monitoring, jasnu uvjetovanost i ukazivanje na izazove dovoljno rano u pregovaračkom procesu.

Fuele je rekao da će EK predstaviti izvješće o provođenju reformi ovog proljeća, a ono će, kako je kazao, služiti kao osnova za odluku u lipnju o otvaranju pregovora.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li nedavni prosvjedi nezadovoljnih građana utjecati na izvješće Fuele je ocijenio da su građanski prosvjedi i mirne demonstracije dokaz različitosti mišljenja, što je, kako je dodao, jedan od elemenata funkcionalne demokracije. "Oni su još i važniji kad se tiču pitanja vladavine prava, područja u kojem svi želimo daljnji napredak. Nastavit ćemo pratiti konkretne rezultate koji se tiču poboljšanja socio-ekonomske situacije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala“, zaključio je povjerenik EU za proširenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙