FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Čitanjem istražnih zapisnika i pregledavanjem "uskočkih" snimki s ispitivanja bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki u slučaju "Fimi media". Barišić, koji je priznao da je gotovinu nosio bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te državnim novcem punio HDZ-ov "crni fond", na zadnjem ročištu nije želio iznositi svoju obranu pa je sudsko vijeće odlučilo pregledati snimke odnosno pročitati zapisnike njegovih ranijih svjedočenja u USKOK-u. "Sanader me nazvao i tražio da skupim čim više novaca u eurima. Ja sam to, kao i ranije, shvatio kao naredbu, skupio novac i odnio ga Sanaderu u Kozarčevu", dio je jednog od Barišićevih istražnih iskaza koji je danas pročitala predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić. Barišić je u istrazi, među ostalim, ispričao i da su se novcem izvučenim preko marketinške agencije "Fimi medije" plaćali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove braće, kojima je, navodno, sve do Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti morao davati i gotovinu. Također, ispričao je da je na zahtjev bivšeg premijera plaćao troškove uvoza luksuznih "old-timer" mercedesa njegovu prijatelju Mariju Zuboviću te da je u nabavi automobila pogodovao partneru Sanaderove kćeri. Među pročitanim iskazima je i dio u kojem Barišić opisuje kako je Sanader odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu isplati 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova po Barišićevim je tvrdnjama, ponovno na Sanaderov zahtjev, isplaćivan i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima. Po Barišićevim riječima, Sanader je osobno nadzirao sva stranačka plaćanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti "niti kuna HDZ-ovog novca". Iz iskaza ponovljenih na posljednjem ročištu doznalo se da se ilegalno stečen novac, osim za financiranje HDZ-a, osobne potrebe optuženika i izborne kampanje trošio i na kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi. Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, koji jedini nisu priznali nedjelo, nakon posljednjeg ročišta prigovorili su istinitosti Barišićevih iskaza, koje je Sanader nazvao fikcijom.

ZAGREB - Zagrebačka županija uputila je danas javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 3,3 milijuna kuna za poticanje osnivanja i razvoj poduzetničkih zona. Poticajna sredstva dodjeljivat će se se prvenstveno za izradu projektne i druge dokumentacije za zonu, otkup zemljišta za formiranje zone, uređenje zemljišta i okoliša, uređenje infrastrukture i opremanje zone te druge potrebe u funkciji zone kao i potrebe poduzetnika prema programu osnivanja i razvoja poduzetničkih zona. Gradovi i općine dodijeljena sredstva moći će koristiti isključivo za namjenu za koju su odobrena. Gradovi i općine svoje zahtjeve s potpunom dokumentacijom trebaju poslati najkasnije do 15. svibnja na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V p.p. 974, 10001. Zagrebačka županija je od 2001. do danas za razvoj poduzetničkih zona na svom području izdvojila više od 28 milijuna kuna.

DUBROVNIK - Novoutemeljeni Korčulanski barokni festival održat će se u Korčuli od 7. do 16. rujna ove godine, a na njemu će nastupiti najugledniji svjetski i domaći izvođači barokne glazbe. Uz dvanaest koncerata na kojima će nastupiti ansambli i solisti barokne glazbe iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Italije i Hrvatske, organizatori najavljuju niz predavanja te drugih popratnih sadržaja na temu barokne glazbe. Osim što ima umjetničku vrijednost, festival će pridonijeti razvoju hrvatskog turizma i turističke ponude Korčule. Umjetnički direktor je Saša Britvić, a festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića

KARLOVAC - Karlovačka policija izvijestila je jutros o rezultatima očevida teške prometne nesreće u kojoj je noćas na državnoj cesti D-6 u Jurovskom Brodu poginuo 21-godišnji vozač iz Žakanja. Prometna nesreća dogodila se oko 23,40 sati. Iz Policijske uprave karlovačke navode kako je 21-godišnji mladić, vozeći osobni automobil Škodu Fabiu u smjeru Žakanja, zbog neprilagođene brzine automobilom sletio izvan kolnika. Vozilo je udarilo u betonski mostić te se prevrnulo, a vozač je smrtno stradao.

ZADAR - Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjim muškarcem iz okolice Zadra, kojeg se sumnjiči da je iznuđivao 58-godišnjaka sa zadarskog područja, priopćeno je danas iz Policijske uprave zadarske. Istragom je utvrđena osnovana sumnja da je 57-godišnjak tijekom travnja od 58-godišnjeg muškarca, uz prijetnje, na ime nepostojećeg duga iznuđivao iznos od nekoliko stotina tisuća kuna. Protiv njega državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog iznude.

ZAGREB - Zbog izmjena elektrovučnog sustava privremeno se od 2. do 7. svibnja, osim subotom i nedjeljom, od 7 do 13,30 sati za željeznički promet zatvara pruga Zagreb - Rijeka na dionici od Lokava do Drivenika. Dok pruga na spomenutoj dionici bude privremeno zatvorena za promet, putnici putničkih vlakova će se na relaciji Moravice - Rijeka i obrnuto te na relaciji Plase - Delnice i obrnuto prevoziti autobusima, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica.

ZAGREB - Ugašen je požar koji je jutros izbio na drvenom mostu u Kustošijanskoj, te sada most osigurava policija, a očekuje se da građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva izađe na teren i utvrdi stabilnost mosta, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Dojavu o požaru drvenog mosta u Kustošijanskoj 31 primila je Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba jutros oko 8,10 sati. Na intervenciju su poslana dva vatrogasna vozila s devet vatrogasaca. Nakon što je požar ugašen most osigurava policija.

ZAGREB - Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, koji se danas prvi put obilježava i u Hrvatskoj manifestacijom "Noć knjige", UNESCO je posvetio prijevodima s obzirom na to da se ove godine obilježava i 80. obljetnica svjetske baze podataka objavljenih prijevoda, Index Translationum. "Prijevod je prvi korak u približavanju naroda, ali i decentralizirajuće iskustvo jer nas uči raznolikosti i dijalogu", istaknula je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava dodavši kako je prijevod jedno od načela koje pokreću našu kreativnu raznolikost, koja obogaćuje svaki jezik kroz njegov dodir s ostalima. Knjige su, istaknula je Bokova, najsnažniji oblik dijaloga između pojedinaca, zajednica, između naraštaja i drugih društava. "Dodirljive formom i nedodirljive sadržajem, knjige", dodala je, "izražavaju misao autora i pronalaze značenje u mašti čitatelja". "Knjige su najbolji glas tolerancije, one nam pružaju najčvršći znak nade, one su oslonac slobodnoga i otvorenog društva", poručila je Bokova istaknuvši kako se knjige mora zaštititi, a njihovo bogatstvo učiniti dostupnim i za 800 milijuna nepismenih odraslih osoba u svijetu. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja jer su toga dana 1616. godine preminula trojica velikana svjetske književnosti - William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Inca Garcilaso de la Vega. Sama ideja o obilježavanju toga dana temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na Dan svetoga Jurja, a odluka je donesena na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. Cilj je svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. UNESCO se u tome oslanja na pomoć brojnih izdavača, knjižara i učitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙