FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas drugi hrvatski Dan prodavaonica ploča

ZAGREB, 21. travnja 2012. (Hina) - U sklopu drugog hrvatskog Dana prodavaonica ploča koji se danas obilježava, u brojnim trgovinama nosača zvuka u većim hrvatskim gradovima organizirani su nastupi raznih izvođača, prodaja posebnih izdanja te neformalna druženja s glazbenicima.

Hrvatski Dan prodavaonica ploča obilježava se po uzoru na američki Records Store Day čija je namjera bila da male nezavisne prodavaonice ploča i glazbenici svojim kupcima, koji ih unatoč internetu, novoj tehnologiji i recesiji nisu zaboravili, ponude nešto posebno te da svi zajedno proslave užitak u glazbi. Manifestacija u kojoj je običaj da se samo za treću subotu u travnju pripremaju posebna vinilna i CD izdanja, da u malim trgovinama nastupaju glazbene zvijezde koje se druže s publikom, predstavljaju nova izdanja i potpisuju albume, proširila se nakon nastupa grupe Metallica 19. travnja 2008. u maloj trgovini Rasputin u San Franciscu.

Uz Zagreb, Rijeku, Osijek i Split koji su Dan obilježili prošle godine, ove su se godine u obilježavanje tog dana uključili Šibenik i Zadar.

Tom prilikom, glasnogovornik Dana prodavaonica ploča Edo Maajka publici i medijima predstavit će novi CD "Štrajk mozga", a izdavačka kuća Aquarius Records danas će prodavati 500 primjeraka live CD-a Massimo – Koncert u Tvornici kulture.

Predviđeni su nastupi i druženje i drugih glazbenika: od Damira Urbana, General Wooa, Ivanke Mazurkijević, Kawasaki 3p, Keopsa, Kinokluba, preko klapa Brodarica, Cambi, Iskon, Sveti Florijan do Marka Tolje, Nine Badrić, Nine Romić, TBF-a, Tonyja Cetinskog i drugih.

I Rokaj Fest (koji će se održati 7. i 8. lipnja u Zagrebu) ove se godine pridružuje akciji i na svoj način pomaže nezavisnim dućanima posebnom povoljnom ponudom prodaje ulaznica.

Akcija se odvija u malim nezavisnim prodavaonicama nosača zvuka kao i u većim poput Aquariusa, Croatia Recordsa, Dallas Music Shopa, Dancing Beara, Orfeja.

Organizator Dana prodavaonica ploča u Hrvatskoj je Institut hrvatske glazbe, uz pomoć udruga HDU, HGU i HDS.

U svijetu je ove godine službeni ambasador Dana prodavaonica ploča Iggy Pop, a samo za taj dan posebna izdanja svojih albuma pripremili su Arctic Monkeys, Ryan Adams, Arcade Fire, The Black Keys, David Bowie, The Clash, Leonard Cohen, Coldplay, The Flaming Lips, Paul McCartney, Bruce Springsteen, The White Stripes, Wilco i mnogi drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙