FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote, 21. travnja do ponedjeljka, 23. travnja

ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote, 21. travnja do ponedjeljka, 23. travnja.

SUBOTA, 21. TRAVNJA

---------------------------------------------------------------------------------

VARŠAVA - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata članica EU-a i zemalja kandidatkinja. Drugog dana skupa raspravljat će se o implikacijama Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj Uniji na parlamente Europske unije. Sudionike očekuje i rasprava o odnosu parlamenta, javnog mišljenja i medija koji imaju ključnu ulogu u djelovanju parlamentarne demokracije.

TRIPOLI - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno-Ocampo održat će konferenciju za novinare na kraju četvrtodnevnog posjeta Libiji tijekom kojeg je procjenjivao sudske kapacitete libijskog pravosuđa vezano za ratne zločine.

ZAPADNA OBALA, PALESTINSKI TERITORIJI - Trebao bi početi masovni štrajk glađu palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima

NEDJELJA, 22. TRAVNJA

---------------------------------------------------------------------------------

FRANCE - Deset kandidata natječe se na francuskim predsjedničkim izborima u nedjelju 22. travnja te u drugome krugu 6. svibnja. Predsjednik kojemu istječe mandat Nicolas Sarkozy (57) bio je 2007. izabran za predsjednika Francuske s 53 posto glasova i obećanjem promjena politike svoje zemlje. Na ove izbore izlazi s etiketom najnepopularnijeg predsjednika koji se natječe za još jedan mandat. Umjereni socijalist reformist Francois Hollande (57), želi postati "normalni" predsjednik po stilu vladanja. Vodeću stranku ljevice vodio je 11 godina i prikazuje se kao osoba koja ulijeva povjerenje i okuplja ljude. Predstavlja se kao kandidat "ozbiljne ljevice koja neće razočarati". Marine Le Pen (43), prvi se put natječe za predsjednicu. Vodstvo Nacionalne fronte preuzela je iz ruku svoga oca Jean-Marie Le Pena, utemeljitelja te krajnje desne stranke. Teži ponoviti očev uspjeh iz 2002., kada je uspio proći u drugi krug predsjedničkih izbora.

HANOVER - Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorit će sajam trgovine i industrije u Hanoveru zajedno s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

PONEDJELJAK, 23. TRAVNJA

---------------------------------------------------------------------------------

LUXEMBOURG - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije. Na sastanku, koji će se održati pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, razmotrit će se aktualna situacija u Mjanmaru nakon izbora provedenih 1. travnja, razvoj događaja u BiH kao i situacija u Siriji i Afganistanu. Također će biti riječi o bliskoistočnom mirovnom procesu te iranskom nuklearnom programu.

BEOGRAD - Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. trebalo bi se nastaviti u ponedjeljak, kada se očekuje početak iznošenja završnih riječi, prvo tužiteljske strane, a potom i optuženih i njihovih branitelja. Tijekom dokaznog postupka ispitano je 198 svjedoka, ne računajući optužene i jednog sudskog vještaka. Suđenje je započelo 17. travnja 2008. nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

BRUXELLES - EU će usvojiti nove sankcije protiv Sirije gdje unatoč proglašenom prekidu vatre traje krvavi obračun vladinih snaga s pobunjenicima. "Prijatelji Sirije" su na sastanku u četvrtak u Parizu ocijenili da je UN-ov mirovni plan posljednja šansa da se izbjegne opći građanski rat u Siriji i rješi 13-mjesečna kriza. Nove sankcije odnosit će se za zabranu izvoza dvije vrste roba, luksuznih proizvoda i određenih sirovina koje bi se "prerađene mogle koristiti u represiji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙