FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 19. travnja

ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 19. travnja:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Jom Hašoa) na gradskom groblju Mirogoj (17 sati, groblje Mirogoj, kod skulpture "Mojsije", Aleja Hermanna Bollea 27).

ZAGREB - Sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu red otvorenog dijela sjednice je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), Prijedlog okvirnog programa izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina prema ugovornom obliku javno privatnog partnerstva te Prijedlog uredbe o dopunama Uredbe o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda. Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice je Prijedlog za utvrđivanje stajališta Vlade RH u vezi s parničnim postupkom u pravnoj stvari tužitelja Zagrebačke banke d.d., Zagreb, protiv I. tuženika Ljubljanske banke d.d., Republika Slovenija i II. tuženika Nove Ljubljanske banke d.d., Republika Slovenija, radi isplate, te Prijedlog za utvrđivanje stajališta Vlade RH u vezi s parničnim postupkom u pravnoj stvari tužitelja Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, protiv I. tuženika Ljubljanske banke d.d. iz Ljubljane i II. tuženika Nove Ljubljanske banke d.d. iz Ljubljane, radi isplate (10 sati, Banskim dvori, Trg Sv. Marka 2. Snimatelji i fotoreporteri trebaju u Vladu doći do 9,45 sati).

ZAGREB - Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici će rad nastaviti raspravom o Prijedlogu zakona o potvrđivanju protokola o povlasticama i imunitetima za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi. Republika Hrvatska je 1. studenoga 2001. godine postala strankom Ugovora o suradnji u sprječavanju i suzbijanju prekograničnog kriminala i Povelje o organizaciji i djelovanju Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi - SECI Regionalnog centra za suzbijanje prekograničnog kriminala. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na čijem će dnevnom red, uz ostalo, biti izvješće predsjednika odbora o stanju na HRT-u, utvrđivanje prijedloga odluke o razrješenju dijela članova Programskog vijeća HRT-a, utvrđivanje prijedloga odluke o razrješenju predsjednice Nadzornog odbora HRT-a, utvrđivanje liste kandidata za izbor člana Nadzornog odbora HRT-a za preostali dio mandata, godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. te informacija predsjednika Odbora o stanju u Agenciji za elektroničke medije, odnosno u Vijeću za elektroničke medije (13,30 sati, dvorana Stjepana Radića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministarstvo branitelja organizira na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikaciju posmrtnih ostataka 22 osobe, ekshumirane iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u Republici Hrvatskoj te preuzetih iz Republike Srbije (11 sati, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Šalata 11).

ZAGREB - Svjedočenjem bivšeg predsjednika uprave austrijske Hypo banke Wolfganga Kulterera na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke navodno nezakonito dobio 3,6 milijuna kuna provizije. Kulterer je svjedočio početkom ožujka, no pozvan je na još jedno ročište jer nije stigao odgovoriti na pitanja obrane, suda i optuženog Sanadera. Ranije je izjavio da se Sanader tek na kraju pridružio pregovorima o kreditu koji je Hypo banka dala Hrvatskoj te da je pet posto provizije tražila osoba pod imenom Eugen Laxa koju na sudu nije znao opisati (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Početak suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp". Suđenje je trebalo početi prije mjesec dana ali je zbog Tadićevih zdravstvenih tegoba odgođeno. Tadić jedini od petero optuženih nije priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om koji mu je nudio bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. Suoptuženi saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić prihvatili su uvjetne dvogodišnje zatvorske kazne, a Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar uvjetnu kaznu od 15 mjeseci (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu održat će se sjednica optužnog vijeća na kojoj bi se trebalo odlučiti o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka optuženog da je od kraja 2007. do lipnja 2011. pogodovao poduzetniku Davoru Patafti i oštetio grad za gotovo 50 milijuna kuna. Uz njih dvojicu optuženi su još Pataftina suradnica Narcisa Huljev, njegove tvrtke T7GUPA, T7VISA i WINAIR te Tomislav Kezelja i Hrvoje Vojvoda. Sjednica optužnog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić zatvorena je za javnost (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Potpisivanje sporazuma o znanstvenoj suradnji između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademije znanosti Instituta Francuske (Académie des sciences Institut de France) (11,30 sati, Svečani saloni palače HAZU-a, Zrinski trg 11). Académie des sciences prva je od pet akademija Instituta Francuske s kojom Hrvatska akademija potpisuje sporazum o znanstvenoj suradnji, a sporazum će omogućiti promicanje odnosa među znanstvenicima koji rade u najnaprednijim centrima za temeljna istraživanja u svojim zemljama. Potpisivanju sporazuma nazočit će Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Jean Marc Cassam Chenai, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Jasna Bas te akademici Slaven Barišić, Mislav Ježić, Ivan Supičić i Franjo Šanjek.

ZAGREB - Znanstveni skup na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja "Hrvatska gerontološka i gerijatrijska škola" kojem je cilj omogućiti izradbu hrvatske smjernice za zaštitu zdravlja starijih osoba (9,30 sati, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Rockefellerova 4). Skup će okupiti vodeće hrvatske stručnjake koji se bave različitim aspektima starenja i brige za zdravlje starijih osoba te brojne ugledne predavače iz inozemstva, među kojima i najuspješnije hrvatske znanstvenike s uglednih sveučilišta diljem Europe.

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Tito i drugovi" autora Jože Pirjevca (18 sati, galerija Bačva, HDLU, Trg žrtava fašizma bb). Knjigu će, osim autora, predstaviti povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar i urednik Vid Jakša Opačić.

ZAGREB - Međunarodni znanstveni skup o Ivi Frangešu, jednome od najzaslužnijih povjesničara hrvatske književnosti te autora književno-povijesne sinteze, kao i niza istaknutih rasprava o različitim temama vezanim uz hrvatsku književnost i kulturu (8,30 sati, dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14). To je trinaesti znanstveni skup iz niza Hrvatski književni povjesničari koje organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, zajedno sa Sveučilištem u Zadru, brojnim humanističkim fakultetima sa svih hrvatskih sveučilišta, te Hrvatskim filološkim društvom iz Zagreba.

ZAGREB - Konferencija za novinare u sklopu koje će biti izneseni zaključci s plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) (12 sati, HBK, Ksaverska cesta 12).

ZAGREB - Konferenciju za novinare u sklopu koje će biti predstavljen projekt "Noć knjige" (11 sati, Cafe U Dvorištu, Jurja Žerjavića 7/2). "Noć knjige" je manifestacija kojom se po prvi put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a održat će se 23. travnja. Projekt će predstaviti viša knjižničarka u KGZ-u Zdenka Sviben, iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dobrila Zvonarek, predsjednik udruge "Knjižni blok" Nenad Bartolčić, koordinatorica događanja Iva Perković i voditelj projekta Stjepan Balent.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙