FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje Mili Dakiću

KARLOVAC, 18. travnja 2012. (Hina) - Ispitivanjem četvorice svjedoka danas je na Županijskome sudu u Karlovcu nastavljeno suđenje Mili Dakiću, optuženom za poticanje na ubojstvo iz zasjede trojice hrvatskih policajaca u kolovozu 1991. u Budačkoj Rijeci.

Tadašnji stanovnik Vojnića Miodrag Janžek rekao je kako se tog dana 4. kolovoza kad su ubijena trojica policajaca prometne ophodnje MUP-a i ranjen jedan policajac, u Vojniću slavilo i nekontrolirano pucalo iz sveg oružja.

Sva četvorica danas ispitanih svjedoka mogli su posvjedočiti samo o tome što se o tom događaju i počiniteljima pričalo jer nitko od njih, kako su rekli, nema neposredna saznanja. No, i obrana i državno odvjetništvo pokušali su doznati je li postojala tzv. Dakićeva oružana skupina i je li on takvu skupinu, kako piše u optužnici, "s umišljajem potaknuo da liši života službene osobe pri obavljanju poslova čuvanja javnog reda i mira".

Hrvat Janžek odgovorio je kako je "imao preporuku da se ne kreće po Vojniću jer je bio nepodoban za većinu stanovnika Vojnića", ali je ipak viđao Dakića da se kretao tim gradom uz osobnog naoružanog stražara Božu Ivanovića, koji je bio i njegov sljedbenik u Jugoslavenskoj samostalnoj demokratskoj stranci. Obojica su tog ljeta bila u maskirnim odorama.

Na pitanje kakvu je politiku provodila ta stranka, koju je osnovao Mile Dakić, koji je bio i njezin predsjednik, Janžek je odgovorio da je bila "za očuvanje Jugoslavije, okrenuta protiv politike Republike Hrvatske te ekstremnija od tadašnje lokalne vlasti u Vojniću".

Svjedok Momčilo Vučković iz Tušilovića poznaje svu šestoricu napadača na policijsku ophodnju, koji su u odsutnosti osuđeni za ubojstvo, ne i Milu Dakića, ali smatra da su oni bili pripadnici "Martićeve policije" kojima je zapovijedao Ilija Šaula.

Rifet Hasanović, koji je bio policajac u Vojniću do kraja kolovoza 1991., rekao je da je tog ljeta bilo naoružanih skupina, ali on smatra da su one bile "slobodni strijelci".

"Radili su što su htjeli, sve na svoju ruku, i ja mislim da ih je Dakić preuzeo nakon napada na patrolu policije. Tek poslije ih je pokupio na Petrovu goru, smjestio kod sebe, jer je bio direktor Memorijalnog centra, te ih organizirao, ali nakon onog događaja u Budačkoj Rijeci", rekao je Hasanović.

Svjedok Nikola Orebić čuo je 4. kolovoza 1991. rafalnu pucnjavu jer živi 200-tinjak metara od mjesta gdje je policajcima bila postavljena zasjeda. Posvjedočio je da su tada ljudi prestrašeni krenuli u šumu, a tek je poslije čuo da su to, kako je rekao, učinili "martićevci".

Dakićev odvjetnik Ljubiša Drageljević zatražio je od sudskog vijeća da danas nakon rasprave izvanraspravnome vijeću Županijskoga suda dostavi odluku Vrhovnoga suda kojom se poništava odluka o produljenju pritvora njegovu branjeniku, i vrati vijeću na ponovno odlučivanje zahtjev da se pritvor zamijeni jamčevinom od milijun kuna. Kako je rekao, izvanraspravno vijeće nije se sastalo ni dva tjedna nakon odluke Vrhovnog suda.

Sljedeća će se rasprava održati 15. svibnja, a ispitat će se prva skupina svjedoka obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙