FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Britanska kraljica Elizabeta II. za svoj će ovogodišnji dijamantni jubilej dobiti "poklon" i od legendarnih punkera Sex Pistolsa - reizdanje protestnog singla "God Save The Queen", objavio je BBC. Taj je singl izvorno objavljen za kraljičin srebrni jubilej 1977. godine. Zbog kontroverznih stihova kojima se kraljičina vladavina poistovjećuje s fašističkim režimom, a nju proglašava neljudskim bićem, BBC je zabranio emitiranje pjesme. Bez obzira na to, singl je dosegnuo drugo mjesto na tadašnjoj službenoj ljestvici, a prema upornim glasinama, koje nikada nisu ni potvrđene ni demantirane, podaci za top listu singlova su lažirani kako Pistolsi ne bi bili na broju jedan. Izdavačka kuća Universal objavit će i reizdanje ploče "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols", prvog i jednog albuma grupe, na kojem se nalazi i God Save The Queen.

OTTAWA

Pospani pilot Air Canade zamijenio je planet Veneru za zrakoplov pa je izveo naglo poniranje kako bi izbjegao sudar s imaginarnom letjelicom i pritom ozlijedio 16 putnika i članova posade, navodi se u službenom izvješću nakon provedene istrage. Incident se dogodio na noćnom letu Boeinga 767 Air Canade sa 103 putnika i članova posade od Toronta do Zuericha u siječnju 2011. godine. Nakon provedene istrage kanadske uprave za zračni promet zaključeno je kako je kopilot u stanju dezorijentiranosti i tromosti neposredno nakon buđenja zgrabio upravljačku palicu i izveo naglo poniranje kako bi izbjegao zrakoplov za koji je mislio da leti prema njegovom. U izvješću se navodi da se prvi časnik zrakoplova tek probudio iz dugog drijemeža kada mu je kapetan informacije radi rekao da se u blizini nalazi američki teretni zrakoplov na istoj ruti. Kopilot je potom, još snen i dezorijentiran, zamijenio blještavu Veneru za "nadolazeći" zrakoplov i naglo spustio svoju letjelicu za šezdesetak metara. Boeing 767 je brzo ispravio njegov kapetan, ali ne prije nego li se dio nevezanih putnika i članova posade "zakotrljao" zrakoplovom.

LOS ANGELES

Filmski hit "Igre gladi" i četvrti su tjedan zaredom najgledaniji film u sjevernoameričkim kinima, što nije uspjelo nijednom filmu od Avatara 2009. godine, pokazali su novi podaci s "box officea" koje prenosi BBC. Film o tinejdžerima koji se bore za preživljavanje protekli je tjedan zaradio 21,5 milijuna dolara na kino blagajnama u Sjedinjenim Državama i Kanadi, odnosno 337 milijuna dolara ukupno na tom području otkako se počeo prikazivati 23. ožujka. Film je time već sada ušao među 25 filmova s najvećom zaradom u Sjevernoj Americi u povijesti. Zarada u cijelom svijetu popela se na 531 milijun dolara.

NEW YORK

Operacije povećanja brade radi vraćanja mladenačkog izgleda najbrže su rastuća skupina estetskih zahvata u SAD-u, prema Američkom udruženju za estetsku kirurgiju, prenosi BBC. Organizacija je u samo godinu dana zabilježila povećanje njihova broja za 71 posto i u 2011. godini obavljeno je 20.680 estetskih zahvata na bradi. Unatoč tomu, umeci u bradi još uvijek predstavljaju mali dio ukupnih estetskih zahvata. Prošloga mjeseca liposukcija je bila najčešći zahvat i izvedeno ih je više od 325 tisuća, a nakon toga slijedi povećanje dojki kojih je bilo gotovo 317 tisuća.

MADRID

Borci za zaštitu životinja zasuli su u ponedjeljak lavinom kritika španjolskog kralja Juana Carlosa koji se oporavlja od operacije kuka što ga je slomio u Bocvani, navodno u lovu na slonove za što se plaća pristojba od sedam do 30.000 eura. Bez komentara o razlogu kraljeva boravka u Bocvani, španjolski dvor priopćio je da se Juan Carlos dobro oporavlja u bolnici San Jose u Madridu gdje su mu liječnici u subotu ugradili umjetni zglob kuka. Udruge za zaštitu životinja tvrde da je 74-godišnji španjolski suveren u Bocvani lovio slonove što je u toj zemlji dopušteno uz pristojbu između 7.000 i 30.000 eura. Fotografija kralja snimljena 2006., u Bocvani s puškom u rukama pred mrtvim tijelom slona objavljena je u nekoliko španjolskih dnevnika u nedjelju i pridonijela je skandalu.

LONDON

Jednostavna fizička aktivnost poput brzog hodanja može biti važno sredstvo u borbi protiv depresije, pokazalo je škotsko istraživanje. Već je ranije dokazano da intenzivno vježbanje ublažava simptome depresije no nije bilo jasno imaju li sličan učinak i manje zahtjevne aktivnosti, prenosi BBC. Stoga je skupina škotskih znanstvenika sa sveučilišta Stirling obradila podatke iz ranijih osam istraživanja koja su obuhvatila ukupno 341 osobu oboljelu od depresije i utvrdila da je hodanje jednako učinkovito u borbi protiv depresije kao i druge intenzivnije aktivnosti. Prema njihovu istraživanju, objavljenom u časopisu Mental Health and Physical Activity, hodanje ima snažan učinak na depresiju.

KATMANDU

73-godišnja Japanka, koja je prije deset godina postala najstarija žena na krovu svijeta, pokušat će se ponovno popeti na Mount Everest kako bi postavila novi rekord, rekli su u ponedjeljak organizatori njezine ekspedicije. Tamae Watanabe je 16. svibnja 2002. postala najstarija žena kojoj je uspjelo popeti se na 8848 metara visok vrh Himalaja, čime je nadmašila dotadašnji svjetski rekord Poljakinje Anne Czerwinske. "Ona je aktivna alpinistica, tjelesno i mentalno je sposobna popeti se na Everest", rekao je šerpa Ang Tshering, predstavnik agencije Asian Trekking iz glavnog grada Nepala Katmandua. "Uspon će početi s tibetanske strane Mount Everesta", rekao je Ang, dodajući da bi se Watanabe trebala uspeti na najviši vrh svijeta između 10. i 12. svibnja. Nepalac Min Bahadur Sherchan postao je 2008. najstariji muškarac koji je pokorio Everest u dobi od 76 godina i 340 dana.

LONDON

Konvencija fanova Zvjezdanih staza (Star Treka), američke znanstveno-fantastične serije, održat će se u listopadu u Londonu i prvi put će okupiti svih pet zapovjednika mitskog svemirskog broda Enterprisea. Organizator konvencije "Destination Star Trek London" izjavili su u ponedjeljak da će to biti prvi službeni ovakav događaj u Velikoj Britaniji u posljednjih deset godina. Na pozornici će se pojaviti svi kapetani koji su zapovijedali svemirskim brodom u popularnim televizijskim serijama, a to su William Shatner (kapetan Kirk), Sir Patrick Stewart (kapetan Picard), Avery Brooks (zapovjednik Sisko), Kate Mulgrew (kapetanica Janeway) i Scott Bakula (kapetan Archer). Petero glumaca, koji su se proslavili ulogom zapovjednika Enterprisea, nikad dosad nije se okupilo na jednom mjestu.

WELLINGTON

Novozelandska anglikanska crkva izgradit će privremenu katedralu od kartona u potresom razrušenom Christchurchu dok se bude radilo na trajnom rješenju. Potres magnitude 6.3 stupnja po Richteru uništio je grad Christchurch na Novom Zelandu u veljači prošle godine, a tamošnja katedrala sravnjena je sa zemljom te je postala hrpa ruševina. Japanski arhitekt Shigeru Ban najavio je kako će dobrovoljno i bez naknade sagraditi novu privremenu katedralu na mjestu prvotne izgrađene 1864. godine. Ovaj japanski arhitekt je poznat po korištenju papira i kartona u svojim konstrukcijama.

SYDNEY

Londonski Muzej voštanih figura Madame Tussaud otvorio je u ponedjeljak u Sydneyju novu podružnicu odajući počast lokalnim zvijezdama među kojima Nicole Kidman i Cate Blanchett, ali i američkom predsjedniku Baracku Obami i pop divi Lady Gaga. Galerija je otvorila vrata u turističkoj četvrti Darling Harbour sa 70 voštanih figura na kojima je radilo približno 60 umjetnika 56.000 sati. "Madame Tussaud je sinonim za povijest, naslijeđe i minucioznu izradu", izjavio je direktor muzeja Hywel Mathais. Među slavnima izloženima u Sydneyju nalaze se američki glumci Leonardo DiCaprio i Angelina Jolie, američka tv voditeljica Oprah Winfrey, engleska kraljica Elizabeta II. te australska manekenka Elle Macpherson. Muzej Madame Tussaud, utemeljen u Londonu 1835., sada ima 13 podružnica u svijetu.

LOS ANGELES

Rock skupina Tom Petty and the Heartbreakers nudi nagradu od 7500 dolara za povratak pet gitara ukradenih iz studija blizu Los Angelesa prošlog tjedna, uoči početka njihove europske i američke turneje. Skupina je na svojoj internetskoj stranici objavila da se među ukradenim gitarama nalaze i dvije Pettyjeve - Rickenbacker 360 s 12 žica iz 1967. i Gibson SGTV Junior iz 1965. Ukradeni su i instrumenti koji pripadaju basistu Ronu Blairu, te gitaristima Scottu Thurstonu i Mikeu Campbellu. Oni su rekli da će isplatiti 7500 dolara "za svaku informaciju koja dovede do pronalaska gitara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙