FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izvijestio je danas da je ročište u Mađarskoj, gdje mu se sudi zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih, odgođeno jer je viša sudska instanca zatražila provjeru njegovog diplomatskog i službenog statusa. "Sukladno informacijama koje sam usmeno primio od svog odvjetnika gospodina Zamecsnika, a vezano uz kazneni postupak koji se protiv mene vodi na Županijskom sudu u Kapošvaru u Mađarskoj, sutkinja navedenog suda obavijestila nas je da je s više sudske instance zatražena provjera mog diplomatskog i službenog statusa, i stoga je odgođeno ročište zakazano za utorak 17. travnja ove godine", priopćio je Čačić. "Kao što sam i ranije isticao, a što sam potvrdio i na zadnjem ročištu na kojem sam bio prisutan već kao prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske, u sudskom procesu sudjelovat ću kao i svaki drugi građanin i naravno poštivati sve odluke suda", navodi Čačić i dodaje kako će, "kao i uvijek do sad, o svim za javnost relevantnim informacijama, a vezano uz navedeni postupak, obavještavat hrvatsku javnost".

ZAGREB - Suđenje prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću za izazivanje prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj, koje se u mađarskom gradu Kapošvaru trebalo nastaviti sljedeći tjedan odgođeno je do daljnjega, potvrdio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović. U izjavi za Hinu odvjetnik Prodanović je kratko kazao da ne zna zbog čega je odgođeno ročište zakazano za utorak, 17. travnja. "Ročište je odgođeno na neodređen rok, ali ne znam zbog čega i kada će biti nastavljeno", rekao je Prodanović. Na odgođenom ročištu očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude, nakon što su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti U izjavi nakon suđenja Čačić je tada na novinarsko pitanje ponovio kako će se povući iz politike bude li osuđen na bezuvjetnu kaznu. "Ako razina mog nehata koji je neupitan bude takva da dobijem bezuvjetnu kaznu povući ću se iz politike", kazao je tada Čačić, nagađajući da bi zbog niza svjedočkih iskaza koji mu idu u prilog tužiteljstvo moglo ublažiti optužnicu. Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza – Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter. U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

ZAGREB - Još jedan hrvatski član uprave Ine, Ivan Krešić, posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da predstavnici hrvatske vlade nemaju nikakvog utjecaja na odlučivanje u Ini u kojoj glavnu riječ kao strateški partner vodi mađarska naftna kompanija MOL. Krešić je svojim svjedočenjem potkrijepio iskaz jučer ispitanog člana uprave Ine Davora Mayera koji je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda kazao da je izmjenama međudioničkog ugovora Sanaderove vlade i mađarskog MOL-a Ina u potpunosti prepuštena strateškom partneru, čime je izdan hrvatski nacionalni interes. I Krešić je, poput Mayera, kazao da uprava nema operativne ovlasti, iako odgovara za poslovanje, jer upravu izravno vodi njen predsjednik uz odbor izvršnih direktora. "Većina odluka uopće niti ne dolazi na upravu, a uprava za njih čak ni ne zna", kazao je Krešić. Hrvatski članovi uprave, dodao je, doznali su i da MOL ima na raspolaganju povlaštene informacije kojima ne raspolaže hrvatska vlada kao drugi dioničar, zbog čega su prije godinu dana zatražili izmjenu dokumenta pod nazivom Lista ovlaštenja za donošenje odluka. Riječ je o vrlo važnom dokumentu koji po Krešićevim riječima omogućuje da informacije iz Ine odlaze do odgovornih u MOL-u nakon čega se vraćaju na odlučivanje u Inu. Na suđenju Sanaderu danas je trebao svjedočiti i predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern. No, kako je obrana najavila da za njega ima mnogo pitanja sudac Ivan Turudić je Šternovo svjedočenje odgodio za svibanj. Na jučerašnje Mayerovo svjedočenje priopćenjem je reagirao MOL, ističući da su neistinite njegove tvrdnje da šesteročlana uprava u kojoj su tri hrvatska predstavnika nema ovlasti jer je presudan glas predsjednika uprave kojega postavlja MOL.

RIJEKA - Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Herman Haller izjavio je danas na konferenciji za novinare u Rijeci, vezanoj uz informaciju o nedostatku lijekova za Odjel hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju, da nikada nije bilo upitno pružanje tog oblika zdravstvene zaštite djeci s onkologije, nego je samo bilo pitanje unutarnje preraspodjele novca. Po njegovim riječima, problem je nastao kad se utvrdilo da Klinici za pedijatriju nedostaje 400.000 kuna da bi se financijski zatvorio ovaj mjesec. Zato je u srijedu sazvao Stručno vijeće riječkoga KBC-a kao savjetodavno tijelo, a stajalište tog tijela bilo je da se ne uzima novac s drugih klinika kako bi se podmirile potrebe dječje bolnice. Haller je istaknuo kako ta odluka nije bila protiv liječenja djece s onkologije, ali, dodao je, svi pacijenti riječkoga KBC-a moraju dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb. Ravnatelj riječkoga KBC-a ustvrdio je kako se jučer dogodio nepotrebni eksces jer je tijekom dana pronađeno rješenje za financiranje Klinike za pedijatriju, i to racionalizacijom novca za održavanje te za druge službe koje ne utječu izravno na liječenje pacijenata, te za informatizaciju. Izvijestio je da je jutros razgovarao s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem te da je dobio informaciju da ministarstvo pokreće povjerenstvo kojem će biti zadaća pronaći model uravnoteženja visokih troškova liječenja najteže oboljele djece s bolničkim limitima.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je uskrsnu čestitku svim kršćanskim vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru. „Tradicionalnim pozdravom 'Hristos voskrese!' srdačno čestitam najveći kršćanski blagdan Uskrs! Svima koji će se ovih dana okupljati u crkvama i u krugu svojih obitelji, želim da duhovno ozračje Uskrsa dožive kao vrijeme istinske obnove dobra, radosti, mira, zajedništva i nade, u svjetlu simbolike uskrsnoga značenja vrijednosti i dostojanstva života“, stoji u čestitci. Predsjednik Josipović uputio je čestitke i njegovom visokom preosveštvenstvu Jovanu, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije, episkopima, svećenicima te vjernicama i vjernicima Srpske pravoslavne crkve, Makedonske pravoslavne crkve i Bugarske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je čestitku vjernicima u Republici Hrvatskoj, koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, izvijestili su iz Ureda predsjednika Sabora. „Blagdan Kristova uskrsnuća vjernike potiče na uzajamno poštivanje, razumijevanje te nadahnjuje Kristovim riječima o miru, dobru, ljubavi i zajedništvu. Uskršnje poruke uče nas općim, temeljnim vrijednostima na kojima počivaju uređena i sređena društva, a prihvaćaju ih i žive svi ljudi dobre volje. Svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, upućujem u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime najiskrenije čestitke u povodu Uskrsa. Želim vam da uskršnje blagdane proslavite u radosti i miru s vašim obiteljima i bližnjima“, navodi u čestitci predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem.

ZAGREB - Tomislav Družak predstavio je danas kandidaturu za predsjednika HDZ-ove zagrebačke Gradske organizacije, a kao osnovni motiv za kandidaturu naveo je vraćanje stranke svojim korijenima, posebno u zagrebačkom HDZ-u koji je, istaknuo je, doveden na najniže grane u povijesti te je od najjače postao marginalna stranka. "U Zagrebu je danas stranka dovedena u poziciju borbe za opstojnost", poručio je Družak, diplomirani ekonomist i član HDZ-a od 1989., ističući da se i cijela stranka danas nalazi na najnižim pozicijama od osnutka. Članovi HDZ-a, kazao je, nemaju onaj ponos da su članovi povijesne najveće stranke u Hrvatskoj. "Žigosani su i na njih je stavljena naljepnica s metom koju treba gađati", naglasio je Družak. Izlaz iz te situacije, odnosno povratak HDZ-a na čelo glavnog grada i države, vidi u vraćanju stranke svojim korijenima i zaustavljanju procesa "detuđmanizacije". "Moramo se vratiti u 90-te, u vremena kada smo uvjerili građane da smo stranka kojoj treba ukazati povjerenje za vođenje naroda i države", poručio je Družak. Unutarstranački izbori, istaknuo je, ne smiju izazivati podjele u HDZ-u, ne smiju rezultirati pobjednicima i gubitnicima, već jačim jedinstvom u stranci, daljnjom demokratizacijom i financijskom disciplinom.

ZAGREB - Estonski pijanist Kristjan Jaervi i ruski violinist Mihail Simonjan nastupit će večeras u dvorani Lisinski s ansamblom Zagrebačke filharmonije u Plavom ciklusu, a na rasporedu koncerta su djela Carlosa Chaveza, Edouarda Laloa, Johannesa Brahmsa i Arnolda Schoenberga. Za maestra Kristjana Jaervija glazbena je kritika ustvrdila da je riječ o jedinstvenoj glazbenoj osobnosti koja gura granice klasične glazbe svježim idejama karizmom i tehničkim junaštvom, ističe Zagrebačka filharmonija u najavi koncerta. Njegovo je ime, dodaje se, postalo sinonim za umjetničke i kulturne raznolikosti, utjelovljene u njegovim ulogama umjetničkog savjetnika orkestra Basel komore i utemeljitelja i glazbenog ravnatelja New York Absolute ansambla.

ZAGREB - Nagrađivanom biografskom dramom "Olga" redatelja Jaymea Monjardima u ponedjeljak, 16. travnja u kinu Tuškanac počinje ciklus suvremenoga brazilskoga filma, u okviru kojega će se do 21. travnja prikazati pet filmova nastalih u proteklih sedam godina. Uslijedit će komedija "Kako se snimao film o kanalizaciji" (2007.) Jorgea Furtada, socijalna drama "Bilo jednom..." (2008.) Brene Silveire te egzistencijalna drama "U znaku grada" (2007.) Carlosa Alberta Riccellija. Ovotjedni Vikend Hrvatske kinoteke u "Tuškancu" počinje večeras i posvećen je Nikoli Babiću, majstoru hrvatskog dokumentarnog filma. U petak i subotu prikazat će se desetak njegovih kratkih dokumentarnih filmova, među kojima su i klasici "Šije" iz 1971. te "Bino, oko galebovo" iz 1973. Predstavit će se i dva Babićeva igrana filma, prvijenac "Ludi dani" (1977.) te erotski "Medeni mjesec" (1983.).

ZAGREB - Zbog niskih jutarnjih temperaturi i mraza koji su prouzročili štete na poljoprivrednim kulturama, za područje Grada Velike Gorice proglašena je elementarna nepogoda nastala od 5. do 10. travnja, priopćeno je jutros iz Ureda župana Zagrebačke županije. Nakon odluke zagrebačkog župana Stjepana Kožića o proglašenju elementarne nepogode, Gradsko i Županijsko povjerenstvo provest će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

ZAGREB - Biometeorološke će prilike sutra biti nepovoljne, kod meteoropata će biti prisutan umor, razdražljivost i glavobolja, a tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane vremenskim utjecajem. Na južnom Jadranu nepovoljan vremenski utjecaj biti će jače izražen. U kontinentalnom dijelu Hrvatske koncentracija peluda drveća bit će umjerena do visoka. Na Jadranu će koncentracija peluda drveća biti visoka, a korova umjerena do visoka, s dominacijom peluda crkvine, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u biometeorološkoj prognozi za Hrvatsku od 14. do 17. travnja. U nedjelju, 15. travnja, biometeorološke će prilike još uvijek stvarati određene tegobe meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Prema kraju dana nepovoljan vremenski utjecaj će postupno oslabiti a s njime i tegobe. U ponedjeljak, 16. travnja biometeorološke će prilike biti razmjerno povoljne. Većina ljudi će se osjećati dobro i neće imati tegobe uzrokovane vremenom. Kod izuzetno osjetljivih ljudi može se javiti umor i slabije raspoloženje. U utorak, 17. travnja, biometeorološke će prilike biti povoljne. Zbog toga se kod meteoropata i kroničnih bolesnika ne očekuju poteškoće uzrokovane vremenskim utjecajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙