FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Mel Gibson uzvratio je holivudskom scenaristu Joeu Eszterhasu, koji ga je optužio za anitsemitizam, rekavši da je njegova izjava čista izmišljotina te da je on ljutit zbog odbijenog filmskog scenarija. Gibson, koji je već dobio slične kritike zbog antisemitske izjave u pijanom stanju pred policijacima 2006. godine, radio je s Eszterhasom na filmu o pobuni Makabejaca. Studio Warner Bros u srijedu je objavio da se otkazuje snimanje filma Makabejci koji je Gibson trebao režirati, sugerirajući da Eszterhasov scenarij nije bio dovoljno dobar. Odgovarajući u pismu na devet stranica nesuđeni scenarist optužio je Gibsona da koristi ovaj filmski projekt kako bi otklonio stalne optužbe zbog anitsemitizma koje su osakatile njegovu karijeru. On je naveo i situacije kada je tijekom njihova zajedničkog rada Gibson prijetio da će ubiti svoju tadašnju djevojku Oksanu Gregorijevu a Židove nazivao pogrdnim imenima.

WASHINGTON

Većina Amerikanaca podržava pravo na korištenje smrtonosne sile kako bi se zaštitili, pa čak i na javnim mjestima, i pozitivno gleda na Nacionalnu udrugu za oružje (NRA), glavni lobi za nošenje oružja, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo Reuters/Ipsos. Online anketa je pokazala da 68 posto, ili dva od tri ispitanika, imaju pozitivno mišljenje o NRA, čija godišnja konvencija počinje u petak u St. Louisu, saveznoj državi Missouri. Osamdesetdva posto republikanskih glasača vidi NRA u pozitivnom svjetlu kao i 55 posto demokratskih birača.

LONDON

Velika većina irskih katolika ne protivi se mogućnosti braka za svećenike i zaređivanja žena, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak. Rezultati ankete koju je proveo institut Amarach Consulting za Udrugu svećenika Irske pokazuju da 87 posto ispitanih smatra da svećenicima treba dopustiti da se žene, a tek 10 posto manje ne protivi se zaređivanju žena za katoličke svećenike. Također, 72 posto ih smatra da oženjenim muškarcima zrele dobi treba omogućiti da postanu svećenici. Unatoč brojnim pedofilskim skandalima koji su potresli Katoličku crkvu u Irskoj, 35 posto ispitanih potvrdilo je da na misu ide jednom na tjedan, 21 posto u posebnim prigodama poput Božića, Uskrsa, vjenčanja ili pogreba, dok ih je 5 posto reklo da u crkvu ne idu nikada.

LONDON

Knjižnica Bodleain Sveučilišta u Oxfordu i Vatikanska knjižnica priopćile su u četvrtak da namjeravaju digitalizirati 1,5 milijun stranica drevnih spisa i učiniti ih dostupnim na internetu i to besplatno. Knjižnice su priopćile da se radi o tekstovima s tri predmetna područja i to su grčki manuskripti, knjige iz 15. stoljeća i hebrejski manuskripti. "Pretvaranje tih drevnih spisa i slika u digitalni oblik pomoći će u prevladavanju ograničenja vremena i prostora koja su u prošlosti otežavala pristup znanju", izjavila je Sarah Tomas iz knjižnice Bodleain. Tu je inicijativu omogućila nagrada zaklade Polonsky u iznosu od 3,17 milijuna američkih dolara.

VATIKAN

Predsjednik uprave za baštinu Vatikana kardinal Domenico Calcagno skuplja oružje: posjeduje ukupno 13 pušaka i pištolja, otkriva talijanski tisak koji ga već naziva "kardinalom Rambom". Prema internetskoj stranici Savonanews, taj 68-godišnji kardinal, nekadašnji biskup Savone na sjeverozapadu Italije, kojega je kardinalom proglasio Benedikt XVI. u veljači, posjeduje godinama znatnu zbirku: od mitskog 357 magnuma Smith & Wesson, preko njemačkog revolvera Arminius kalibra 38, do puške turskog proizvođača oružja Hatsana. Ostali su povijesni primjerci poput moćne ruske puške Nagant. Osim tog kolekcionarskog oružja kardinal Calcagno posjeduje i lovačke puške budući da je lovac. Svo to oružje nalazi se u ormaru pod ključem u njegovu domu u Savoni, kazao je predsjednik uprave za baštinu.

BEOGRAD

Slika slavnog Paula Cezannea, vrijedna oko 100 milijuna eura, ukradena u veljači 2008. iz muzeja u Zuerichu, pronađena je Beogradu, javljaju u četvrtak beogradski mediji. Slika je, kako se navodi, pronađena u noći s srijede na četvrtak u akciji Službe za borbu protiv organiziranoga kriminala srbijanskoga MUP-a i srbijanskog Tužiteljstva za organizirani kriminal, provedenoj u suradnji sa švicarskom policijom. U akciji provedenoj u Beogradu i Čačku uhićene su tri osobe, a za četvrtom se traga. Službeno još nije priopćeno o kojoj je Cezanneovoj slici riječ. To bi trebao utvrditi švicarski stručnjak čiji se dolazak očekuje, a pretpostavlja se da je riječ o Dječaku u crvenom prsluku. Cazanneova slika, podsjećaju mediji, ukradena je u veljači 2008. iz muzeja u Zuerichu, kada su ukradene i tri slike Vincenta van Gogha, Edgara Degasa i Claudea Moneta. Dosad su pronađene ukradene slike van Gogha i Moneta, a još se traga za Degasovim djelom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙