FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan osudio lansiranje, Kina za sada bez komentara

TOKIO, 13. travnja 2012. (Hina) - Japan je u petak osudio lansiranje sjevernokojeske rakete kao "snažnu provokaciju" Pjongjanga i kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, dok je sjevernokorejski najbliži saveznik Kina za sada bez komentara.

"Iako nije uspjelo, lansiranje sjevernokorejske rakete snažna je provokacija upućena našoj zemlji i ostalim zemljama, koja krši rezolucije 1695, 1718 i 1874 Ujedinjenih naroda. Uputili smo ozbiljan prosvjed diplomatskim kanalima", kazao je glasnogovornik japanske vlade Osamu Fujimura.

Sjeverna Koreja lansirala je u petak ujutro dalekometnu raketu koja se malo nakon lansiranja raspala i pala u more.

Kako je priopćilo Zapovjedništvo sjevernoameričke zračne obrane (NORAD), radilo se o "raketi Taepodong-2", interkontinentalnoj balističkoj raketi dometa između 6.000 i 9.000 kilometara.

SAD su odmah osudile sjevernokorejsko lansiranje kao akt provokacije koji je zaprijetio regionalnoj sigurnosti, koji predstavlja kršenje međunarodnog prava i u suprotnosti je s preuzetim obvezama. "Predsjednik Barack Obama jasno je rekao kako je spreman na konstruktivne odnose sa Sjevernom Korejom. No također je inzistirao na tome da Sjeverna Koreja mora poštovati svoje preuzete obveze, slijediti međunarodne obveze i uspostaviti miroljubive odnose sa svojim susjedima", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Za razliku od reakcija Južne Koreje i Japana u kojima se također osuđuje sjevernokorejsko lansiranje rakete, Kina, koja je i najveći saveznik Pjongjanga, za sada se nije oglasila bilo kakvim komentarom o ovome činu. Službena kineska novinska agencija objavila je više flash vijesti iz svojih dopisništava u Seoulu, Washingtonu i Tokiju, no za sada nema niti jednog službenog kineskog komentara o ovome događaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙