FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska vlada zadovoljna stranim ulaganjima i izvozom

BUDIMPEŠTA, 11. travnja 2012. (Hina/MTI) - Multinacionalne kompanije koje posluju u Mađarskoj pripremaju konkurentne lokalne dobavljače za samostalni izlazak na svjetsko tržište, kazao je povjerenik mađarskog premijera Zsolt Becsey u intervjuu za dnevni list Magyar Hirlap objavljen u srijedu.

Osim toga, strane kompanije podupiru mađarski izvoz. Primjerice, njemački Daimler uložio je 800 milijuna eura ili 0,8 posto mađarskog BDP-a u greenfield postrojenja u blizini Kecskemeta u posljednje tri godine. U toj će se tvornici proizvoditi automobili Mercedes namijenjeni isključivo izvozu, a milijarde forinti slijevat će se za u gradski i državni proračun, istaknuo je povjerenik zadužen za gospodarske odnose s inozemstvom Becsey.

Budući su se mađarske tvornice automobila pokazale isplativima, Mercedes nastoji zaposliti tri tisuće radnika, 500 više nego je dogovorio u prvim pregovorima s vladom.

Becsey spominje i obećavajuće razgovore o velikim projektima, a svaki od njih otvorio bi na stotine novih radnih mjesta.

Švicarski proizvođač aroma i mirisa Givaudan uskoro će završiti svoj pogon u mjestu Mako, na jugoistoku Mađarske, a danski proizvođač igračaka Lego započet će gradnju tvornice u sjeveroistočnoj Mađarskoj, u gradu Nyíregyházi.

Njemački Infineon Technologies, proizvođač komponenti za solarne sustave i sustave vjetroelektrana, kao i Bosch i Knorr Bremse, šire već postojeća postrojenja.

Becsey je u intervjuu kazao da je prošlogodišnji mađarski neto izvoz pridonio s više od dva postotna boda rastu BDP-a. Bez njega zemlja bi imala negativnu stopu rasta, kaže. Pritom naglašava da je neto izvoz u azijske zemlje porastao je za tri milijarde eura te dodao da se mađarski gospodarski rast zapravo temelji na azijskim tržištima.

Uz konstataciju da je u prošle dvije godine Mađarska pokrenula jake gospodarske i diplomatske korake kako bi se otvorila prema arapskim tržištima, Bacsey navodi da je trgovinski suficit zemlje porastao deset puta, na dvije milijarde eura u posljednjih deset godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙