FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčulanska Vela setemana Veliki dani velikog tjedna

KORČULA, 7. travnja 2012. (Hina) - Korčulanska Vela setemana ili Veliki dani Velikog tjedna približili su se kraju svečanom večernjom procesijom na Veliki petak u kojoj je sudjelovalo oko tisuću vjernika.

Mjesne bratovštine obilježile su ovu svečanu procesiju noseći sve vrijednosti liturgijske opreme - svijeće od čistoga voska, kandelabre, cereferale, križeve.

Najstarija bratovština Svih Svetih (Sasvetani), osnovana 1301. odjevena je u bratimsko odijelo od dragocjenog platna, sa žućkastim vunenim tunikama s kukuljicama, a opasani su kordunom. Posebna im je vrijednost gotički srebrni iz 15. stoljeća. Uz nekoliko velikih voštanih svijeća ističe se jedna visoka 2,5 m i teška 70 kilograma.

Iz svojih bratimskih kuća prema crkvi su krenuli Sasvetani, za njima Rokovci i na kraju Mihovilci.

Bratovština sv. Roka (Rokovci) je utemeljena 1575. Prepoznaju se po bijelim platnenim tunikama s kratkim žutim ogrtačem. U liturgijskoj opremi se ističu drveni i metalni kandelabri iz 18. stoljeća kao i drveni barokni križ.

Najmlađa je bratovština Blažene Djevice Marije od utjehe – pojasa ( 1603.g.) s prepoznatim nazivom Mihovilci (po njihovoj crkvi sv. Mihovila). Bratimi su odjeveni u bijele platnene tunike s modrim ogrtačima. Nose veliko poli kromirano raspelo iz 18. stoljeća i teške torce, među njima se posebno pokazuje najveći i najljepši težak 75 kilograma. Ističe se i svijeća visoka 2,5 metra i teška 50 kilograma.

Ova bratovština ima čast da prva izlazi iz crkve i predvodi svečanu procesiju, poslije njih su Rokovci pa Sasvetani.

Popularni torci, voštane svijeće su se do nedavno pravile u Italiji, a zadnjih godina u Makarskoj. I one su upaljene davale posebnu svijetlost, koliko vizualnu kroz gradske ulice, toliko i onu duhovnu.

Velika subota se obilježava vrlo rano uz molitveni i poklonstveni obilazak "Božjih grobova" koje preko gora posjećuju bratimi uz poklon po crkvama i kapelama u Korčuli. Navečer, u noći između Velike subote i Uskrsa organizira se u katedrali Svetog Marka Uskrsno bdijenje uz bogoslužje kada će se svečano slaviti Isusovo uskrsnuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙