FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena treća godišnjica potresa u L' Aquili

RIM, 6. travnja 2012. (Hina/AFP) - Desetak tisuća stanovnika L'Aquile sudjelovalo je u petak u maršu s bakljama u 3.32 ujutro, sat u koji je prije tri godine potres usmrtio 309 osoba i razorio taj srednjevjekovni grad u središnjoj Italiji koji se presporo oporavlja pa još 120.000 ljudi živi u privremenom smještaju.

Sudionici marša dugog 3,5 kilometara simbolički su se zaustavljali na mjestima gdje je potres izazvao najviše žrtava.

"Do ljeta trebaju biti završeni planovi obnove povijesnog središta što će potrajati najmanje deset godina", rekao je ministar za teritorijalno jedinstvo Fabrizio Barca.

Tri godine nakon potresa magnitude 6,3 Richtera 120.000 stanovnika L'Aquile još živi u vojarnama ili hotelima, a u svoje domove ne mogu se vratiti uglavnom bivši stanovnici povijesne gradske jezgre.

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano u poruci u povodu godišnjice pozvao je u četvrtak navečer na početak obnove, a taj se posao čini preobiman jer nije račišćeno još 95 posto ruševina, među kojima 170 hektara povijesnog središta.

Brojni su stanovnici smješteni u privremene drvene kuće podignute usred polja u mjesecima nakon potresa. Te su nastambe lišene trgovačke infrastrukture i javnog prijevoza i oštro su kritizirane u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙