FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

OSIJEK - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Osijeku kako je mirovinski sustav prenapregnut, ali će se unatoč tome ove godine mirovine uredno isplaćivati, a novca za financiranje mirovina ima dovoljno. Na sastanku s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i članovima gradske uprave Mrsić je izvijestio kako je danas započela isplata mirovina putem pošte, sutra će krenuti putem banaka, pa će umirovljenici mirovine dobiti prije Uskrsa. Dodao je kako Vlada smatra da mirovinski sustav treba ostati ovakav, ali da treba razmotriti koje njegove dijelove treba osnažiti, pa se potkraj travnja očekuje organiziranje konferencije na koju će biti pozvani svi partneri zainteresirani za raspravu o budućnosti mirovinskoga sustava. Podsjetivši kako je Vlada unatoč smanjivanju proračuna povećala sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja, ministar Mrsić upozorio je kako takve mjere, poput javnih redova, ne mogu zaustaviti nezaposlenost, već to može jedino otvaranje novih radnih mjesta. Najavio je kako će ministarstvo pokrenuti i dodatne mjere, među kojima su dvogodišnje oslobađanje poslodavaca od doprinosa na plaće, za sve koje zaposle osobe s evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji nikada nije bio zaposlen, ili je bio nezaposlen dulje od dvije godine te nadoknada doprinosa obrtnicima koji zaposle novoga djelatnika sa Zavoda za zapošljavanje.

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o prijedlogu predsjednice i kandidatkinje za predsjednicu stranke Jadranke Kosor da se novi predsjednik stranke neposredno bira po principu jedan član jedan glas počela je jutros u stranačkoj središnjici. Zamjenik predsjednice i kandidat za predsjednika stranke Darko Milinović novinarima je prije početka sjednice potvrdio da je na dnevnom redu taj prijedlog Jadranke Kosor, istaknuvši kako nije dobro u pola izbornog procesa mijenjati izborna pravila. "Prijedlog biranja predsjednika stranke po principu jedan član jedan glas apsolutno treba pozdraviti, ali kada se za to stvore uvjeti", smatra Milinović, dodavši, kako će tada HDZ-a ponovno postati simbolom demokratskih procesa. Član Predsjedništva Andrija Hebrang je izjavio da bi taj prijedlog predsjednice destabilizirao stranku te najavio da će na sjednici predsjednici Kosor predložiti da povuče svoj prijedlog pod uvjetom da svi kandidati za predsjednika stranke u svoj program unesu obećanje da će za šest mjeseci ponoviti izbore neposrednim izborom predsjednika stranke. Da se ne bi trebala mijenjati izborna pravila nakon raspisivanja izbora novinarima su izjavili i Davor Stier, te Gordan Jandroković. Prije početka sjednice ispred središnjice HDZ-a nekoliko prosvjednika, koji su se predstavili kao grupa građana, razvila je transparent "Ne nagodbi - zatvor!" Kako su novinarima izjavili protive se mogućoj nagodbi HDZ-a s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

ZAGREB - Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi medija, a riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu. Riječ je osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog "crnog fonda", a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika. Optužnicu protiv Kirina podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

ZAGREB - Bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk još je jedan osumnjičenik iz slučaja Fimi medija protiv kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog nezakonitog "punjenja" HDZ-ovog "crnog fonda", a na teret mu se stavlja da je Hrvatske šume oštetio za nešto više od milijun kuna. Riječ je o trećoj optužnici zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki koje su na zahtjev bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovale s privatnom marketinškom tvrtkom Fimi medija i preko nje izvlačili novac za HDZ-ov "crni fond". Beuka se tereti da je kao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na Sanaderov i Barišićev zahtjev angažirao Fimi mediju za obavljanje raznih poslova po cijeni većoj od tržišne, oštetivši državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je i on znao kako se preko Fimi medije prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

ZAGREB - Bivši šef koprivničke Porezne uprave Slaven Krupski i građevinski poduzetnik iz Kalinovca Franko Međurečan uhićeni su sinoć u Koprivnici, a trenutno su na ispitivanju u sjedištu USKOK-a u Zagrebu. Neslužbeno se doznaje da se bivšeg koprivničkog šefa poreznika sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pogodovanje građevinskom poduzetniku. Nagađa se kako su poduzetnikova poduzeća državi dužna desetke milijuna kuna za poreze i doprinose, a kako mu nijedan račun nije blokiran to je postalo sumnjivo. Za slučaj je navodno doznalo zahvaljujući anonimnoj prijavi policiji. Slaven Krupski je krajem veljače ove godine razriješen dužnosti šefa porezne uprave u Koprivnici, no u Ministarstvu financija se nije moglo doznati jesu li sumnje u zlouporabe bile razlog tomu.

ZAGREB - Prosvjed u organizaciji Sindikata hrvatskog vozača održan danas ispred zagrebačke Gradske uprave ispunio je cilj, ocijenio je predsjednik Sindikata Miljenko Gočin nakon sastanka s gradonačelnikom Milanom Bandićem na kojem su ga upoznali s problemima na tržištu taxi usluga u Zagrebu. Dogovoreno je da će Sindikat biti u stalnom kontaktu s pročelnikom Gradskog ureda za promet Davorom Jelavićem kako bi se organizirao sastanak na kojem bi, kazao je Gočin, trebale sudjelovati i institucije Državnog inspektorata i inspekcije cestovnog prometa. Prosvjed, na kojem je sudjelovalo 30-ak prosvjednika, organiziran je jer nije ispunjen zahtjev Sindikata za smjenom pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za promet Mije Bezera kojeg smatraju odgovornim za kaos na tržištu taxi usluga i pogodovanje tvrtki Taxi Cammeo, a zbog čega je, ističu, tvrtka Oryx prestala s radom i izgubljeno je 250 radnih mjesta.

"Smjena Mije Bezera nije upitna utvrdi li Državno odvjetništvo točnost naših navoda", rekao je Gočin dodavši kako informacije s kojima raspolažu i svjedočenja nisu dovoljni, već se traže materijalni dokazi.

ZAGREB - U povodu 4. travnja, Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu štand Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) posjetio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji se svake godine odaziva na poziv Centra i pomaže HCR-u u ime Grada. Naglasio je kako bi želio da se što više podiže svjesnost opasnosti od mina i daje važnost protuminskom djelovanju jer, dodao je, mine ubiru žrtve u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj gdje ljudi još stradavaju od zaostalih mina iz Domovinskog rata. Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan naveo je da je trenutno u Hrvatskoj još 737 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora te da je potrebno oko sedam godina rada da se to riješi "ako dođe dovoljna količina novčanih sredstava, otprilike 500 milijuna eura". Rekao je i kako je država najveći donator da godišnje daje oko 30 milijuna eura HCR-u te da očekuje i da se javna poduzeća i velike korporacije u Hrvatskoj pridruže akciji i daju svoj obol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙