FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se rast potrošnje drugi mjesec zaredom

ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a očekuje se rast potrošnje, ponajviše zbog pojačane kupnje uoči povećanja PDV-a.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje rast potrošnje u veljači u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2 posto. Svi očekuju rast potrošnje, i to u rasponu od 1 do 3,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste, s obzirom da je, nakon neočekivanog pada u prosincu, u siječnju porasla iznenađujuće snažnih 1,9 posto.

„Neočekivani rast na početku ove godine ne predstavlja oporavak domaće potražnje već kratkotrajnu korekciju ponašanja potrošača uslijed najavljenih izmjena u poreznom sustavu, kao što su veći PDV i ukidanje odbitka PDV-a na kupnju vozila za poduzeća“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Od 1. ožujka stopa PDV-a povećana je s 23 na 25 posto, a Vladine najave tog poteza navele su potrošače na pojačanu kupnju prije povećanja poreza. No, idućih mjeseci taj efekt neće djelovati na potrošnju, pa se očekuje njezino slabljenje.

„Nakon što ožujak donese otriježnjenje, sljedeći mjeseci će pokazati realno lošije stanje potrošnje uslijed visoke nezaposlenosti, daljnjeg razduživanja stanovništva te realnog pad osobnog dohotka“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Najveću kočnicu rastu potrošnje predstavlja slabost tržišta rada. Krajem veljače u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je oko 343.000 nezaposlenih osoba, što je za 2,6 posto, ili 8.600 osoba više nego mjesec dana prije.

Pritom je stopa nezaposlenosti skočila na 20,1 posto, najvišu razinu od travnja 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙