FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva pobunjenike u Maliju da prekinu vojne operacije

WASHINGTON, 3. travnja 2012. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države u utorak su izrazile "iskrenu zabrinutost" zbog krize u Maliju koja prijeti "teritorijalnoj cjelovitosti" zemlje i pozvale su pobunjeničke skupine da "prekinu" vojne operacije.

"SAD usrdno poziva sve naoružane pobunjeničke skupine na sjeveru Malija da prekinu vojne operacije", rekla je novinarima glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland. "Posrijedi je teritorijalna cjelovitost Malija", dodala je.

"Isto tako pozivamo naoružane pobunjeničke skupine da počnu dijalog s civilnim vlastima u Bamaku kako bi pronašli mirno rješenje koje će omogućiti provedbu nacionalnih izbora", kazala je Nuland.

Vojna hunta kojom zapovijeda satnik Amadou Haya Sanogo svrgnula je 22. ožujka predsjednika Amadoua Toumanija Tourea, optuživši ga za nesposobnost u suzbijanju pobune Tuarega i islamističkih skupina koji djeluju na sjeveru.

Iskoristivši puč u Bamaku, pobunjeni Tuarezi, islamistički borci i plaćenici libijskog režima koji su se teško naoružani vratili u zemlju u kolovozu 2011. nakon pada Moamera Gadafija, zauzeli su u tri dana tri regionalna središta na sjeveru, Kidal, Gao i Timbuktu.

Washington podupire djelovanje Gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO) u rješavanju krize i pozvao je satnika Sanoga i njegove pristaše da "oslobode Mali od svoje nezakonite vlasti", dodaje Nuland.

SAD koji je već obustavio više desetaka milijuna dolara pomoći Maliju, osim humanitarne pomoći, "proučava druge načine kako bi Sanoga izložio pritisku", rekla je glasnogovornica.

Dodala je da SAD odobrava sankcije koje je u utorak donijela Afrička unija (AU) protiv članova hunte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙