FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska otvorila istragu nakon uhićenja muslimanskih radikala

PARIZ, 3. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Otvorena je istraga nad 13 osoba povezanih s radikalnom francuskom islamističkom skupinom, koji su uhićeni prošlog tjedna pod sumnjom za terorizam, rekao je u utorak pariški javni tužitelj.

Osumnjičenici pod istragom bili su među 19-ro uhićenih u racijama u nekoliko gradova Francuske 30. ožujka, tjedan dana nakon što je policija ubila islamista Muhameda Meraha koji je u tri zasebna napada ubio sedmero ljudi, uključujući troje židovske djece.

Tužitelj Francois Molins je rekao da je otvorena istraga nad osobama povezanim sa skupinom Forsane Alizza, ilegalnom organizacijom za koju se pročulo 2010. godine nakon paljenja kaznenog zakona i poziva na bojkot McDonald'sa koji su optužili da služi Izraelu.

Nakon racija u kojima je policija našla 20 komada vatrenog oružja, uključujući Kalašnjikove, i dokumentacije za gradnju eksplozivnih, naprava pod istragom je čelnik te skupine Mohamed Achamlane.

"Svi osumnjičeni su potvrdili Achamlanovu ulogu podstrekača, koordinatora i emira i njegov stalan interes za nabavku oružja", rekao je Molins.

Devetero osumnjičenika će tijekom istrage biti zadržano u pritvoru, rekao je Molins na konferenciji za tisak dodavši da su osumnjičeni svojevremeno razmatrali otmicu jednog suca Židova u Lyonu i člana Židovske obrambene lige.

Achamlane je zanijekao bilo kakve terorističke namjere, rekao je njegov odvjetnik. Tužitelj je rekao da između slučaja Merah i istrage skupine Forsane Alizze nema poveznica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙