FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve komercijalne usluge HT-a na LTE tehnologiji

ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je danas prve usluge temeljene na LTE tehnologiji u sklopu svoje 4G ili četvrte generacije mobilnih mreža koju je HT u komercijalni rad pustio pretprošlog tjedna, a što korisnicima omogućuje do deset puta veće brzine surfanja od dosadašnjih te kvalitetniji i količinski veći bežični prijenos podataka.

Usluge su sadržane u dvije nove podatkovne tarife, pri čemu posebne pogodnosti imaju studenti i mladi do 28 godina, koji su i među najvećim korisnicima interneta i mobilnih komunikacija, kazao je na predstavljanju usluga predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Istaknuvši da je riječ o najnaprednijim uslugama u mobilnim komunikacijama, naglasio je i da HT, ali i Hrvatska time ulazi u skup najnaprednijih tržišta koje nude usluge na LTE tehnologiji i imaju 4G mreže.

To za sada ima, kako se čulo, 20-ak zemalja u svijetu.

Tome je trebalo prethoditi omasovljenje optičke/svjetlovodne mreže na hrvatskom tržištu, ali se to nažalost nije dogodilo zbog problema s regulatorom, kazao je Mudrinić.

Među važnijim vrijednostima nove 4G mreže naveo je što ona propušta znatno veću količinu prometa uz znatno manju jediničnu cijenu, slijedom čega će, kako je objasnio, primjerice cijena jednog megabajta biti jeftinija nego do sada.

Ta mreža i usluge za sada su dostupne u velikim hrvatskim gradovima Zagrebu, Splitu Rijeci i Osijeku, a u narednom razdoblju time planiraju pokriti i ostala urbana područja.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Božidar Poldrugač istaknuo je da je LTE jedna od inovativnih tehnologija današnjice koja ima dugoročnu perspektivu i dio je HT-ove strategije.

Osim velikih brzina prijenosa podataka LTE i 4G nude i mogućnosti realizacije najnaprednijih usluga, a moći će svojom arhitekturom podržati rast prometa koji se očekuje. Dodao je i da se za sada sve odvija na frekvencijama od 1800 Mhz, a kasnije će se razvijati i na drugim frekvencijskim područjima.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙