FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON/ZAGREB - Asteroid veličine putničkog zrakoplova u nedjelju 1. travnja proletjet će blizu Zemlje no nema nikakve mogućnosti da udari u Zemlju, priopćila je u subotu američka svemirska agencija NASA. Asteroid 2012 EG5 će u prolasku oko 9 sati i 32 minute po GMT-u biti bliže Mjesecu nego Zemlji. Svemirska stijena je široka nešto manje od 50 metara, po podacima NASA-e. "Asteroid 2012 EG5 će 1. travnja bez opasnosti proći pored Zemlje", rekli su u izjavi na Twitteru znanstvenici iz NASA-inog programa za praćenje asteroida. Iako asteroid prolazi 1. travnja nije riječ o šali, a Zemlji će se na najbližoj točci približiti na oko 230.000 kilometara, što je tek nešto od manje od polovice razdaljine između Zemlje i orbite Mjeseca. Asteroid 2012 EG5 je treći razmjerno mali asteoroid koji će proletjeti pored Zemlje u sedam dana. Dva manja asteroida prošla su pored Zemlje 26. ožujka.

PARIZ - Milijarde potencijalno nastanjivih planeta postoji u Mliječnoj stazi, od kojih je stotinjak u blizini Sunca, objavila je Europska svemirska promatračnica (ESO). Uz pomoć spektografa HARPS-a, ekipa je šest godina proučavala 102 crvene zvijezde na južnom dijelu neba. Rezultatima koje je prikupio spektrograf HARPS Europske svemirske promatračnice (ESO) u Čileu otkriveno je ukupno devet super-Zemalja, planeta mase od jedan do 10 puta veće od Zemljine, među kojima i dva u nastanjivim zonama - Gliese 581 i Gliese 667 C. Astronomi su utvrdili da je učestalost super-Zemalja u nastanjivim zonama iznosi oko 40 posto. Rezultati istraživanja ESO-a pokazali su da su planeti nešto veći od Zemlje uobičajeni u nastanjivim zonama crvenih zvijezda, te da bi ih mnogo moglo biti čak i u našoj neposrednoj blizini. Voditelj tima Xavier Bonfils je rekao da njihova promatranja uz pomoć HARPS-a pokazuju da oko 40 posto svih crvenih patuljaka ima super-Zemlje u nastanjivoj zoni u kojoj na površini planeta može postojati tekuća voda i zaključio da "pošto su crveni patuljci toliko česti, u Mliječnoj stazi ih ima oko 160 milijardi, samo u našoj galaksiji ima na desetke milijardi nastanjivih planeta".

LOS ANGELES - Obožavatelji i kolekcionari razgrabili su u na dražbi u subotu haljine, scensku odjeću i nakit koji je pripadao Whitney Houston, nekoliko tjedana nakon iznenadne smrti te višestruke dobitnici Grammya. Neki predmeti postigli su pet puta višu cijenu od početne, kao što su dva para naušnica koje je američka pjevačica nosila u filmskom hitu "Tjelohranitelj" iz 1992. Uspomene preminule dive prodane su na početku dvodnevne dražbe "Holivudske legende" u aukcijskoj kući Julien's Auction na Beverly Hillsu, malo dalje od mjesta na kojem je Houston preminula 11. veljače u 48. godini. Korzet koji je nosila na nastupima prodan je za 19.200 dolara, tri puta više od početne cijene, dok je satenski prsluk iz "Tjelohranitelja" novi vlasnik platio 3,520 dolara.

RIM - Zbog kvara na sustavu održavanja biološkog materijala u rimskoj bolnici San Filippo Neri "izgubljena su 94 embrija, 130 jajnih stanica i pet uzoraka sjemene tekućine", priopćila je uprava bolnice u subotu. Incident se dogodio prošlog utorka kada je došlo do povećanja temperature u sustavu, rekla je uprava bolnice i odgovornost za incident pripisala tvrtki zaduženoj za održavanje sustava. Oštećeni parovi, izvijestila je agencija ANSA, najavili su tužbu no bolnica ističe kako je i ona sama oštećena strana. Objašnjenje i istrage zatražili su talijanski minsitar zdravstva Renato Balduzzi i lokalne vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙