FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 31. ožujka do ponedjeljka 2. travnja

ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 31. ožujka do ponedjeljka 2. travnja.

SUBOTA, 31. ožujka

------------------

PEKING - Talijanski premijer Mario Monti sastat će se s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

SVIJET - Brojne svjetske organizacije, među kojima UN, UNESCO i Greenpeace pozvali su na međunarodnu akciju "Sat Zemlje" (Earth Hour), u kojoj bi se u subotu na cijelom svijetu na sat vremena trebala isključiti električna svjetla koja nisu nužna. U znak solidarnosti s 20 posto svjetskog stanovništva koje nema pristupa električnoj energiji, u subotu bi se od 20,30 sati navečer duž vremenskih zona trebala na sat vremena isključiti električna svjetla. U subotu će se na sat vremena ugasiti i osvjetljenja bezbrojnih spomenika i atrakcija diljem svijeta, primjerice na Buckinghamskoj palači, Kineskom zidu, Eiffelovom tornju, Atomiumu i katedrali Notre Dame.

NEDJELJA, 1. travnja

--------------------

ISTANBUL - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na drugom sastanku skupine Prijatelji Sirije. Sastanak će okupiti preko 140 visokih dužnosnika i predstavnika iz brojnih zemalja svijeta i međunarodnih organizacija, u cilju iznalaženja rješenja za okončanje krize, učinkovitu dostavu humanitarne pomoći ugroženim civilima i osiguranje preduvjeta za početak demokratske tranzicije u Siriji.

RANGOON - U Mijanmaru se održavaju djelomični parlamentarni izbori za koje mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi kaže da nisu zapravo demokratski, navodeći brojne nepravilnosti tijekom predizborne utrke, i da ne kani ući u vladu bivših vojnih dužnosnika koja je trenutno na vlasti u toj zemlji. Njezina stranka, Nacionalna liga za demokraciju (LND) upozorila je na više nepravilnosti, napose u vezi s izbornim listama, ocijenivši ih "neprihvatljivim za demokratske izbore". Na ovim djelomičnim izborima za 45 mjesta u parlamentu, njezina stranka LND se natječe za 44 mjesta. Šezdesetšestogodišnja oporbena čelnica se prvi put u svojoj političkoj karijeri natječe za ulazak u parlament.

PONEDJELJAK, 2. travnja

-----------------------

RIGA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Latviji, prvog dana posjeta sastat će se sa svojim domaćinom, latvijskim predsjednikom Andrisom Berzinsom. Nakon razgovora dvojica predsjednika dat će izjave za novinare. Istoga dana Josipović će položiti vijenac ispred spomenika Slobode i imat će radni ručak s latvijskim premijerom Valdisom Dombrovskisom.

NEW YORK - Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan izvijestit će Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u Siriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙