FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ŽENEVA

Zakopano blago s 293 keltska srebrnjaka pronađeno je u Fuellinsdorfu, u kantonu Baselu, na sjeverozapadu Švicarske, priopćili su arheolozi iz tog kantona, naglasivši da je riječ o "arheološkom otkriću stoljeća". Direktor ureda za kulturu Urs Wuetrich misli da je riječ o dosad najvećem arheološkom otkriću u Švicarskoj. "Ovo je otkriće stoljeća", kazao je. Novčići koji su bili zakopani oko 80. ili 70. godine prije Krista, nađeni su na prostoru veličine 50 četvornih metara. Promjera su oko jednog centimetra, a teški su gotovo 2 grama. Zajedno teže oko 500 grama.

MILANO

Milanska aukcijska kuća Bolaffi u četvrtak je otvorila neke višedesetljetne rane iz talijanskih "olovnih godina" stavljajući na dražbu dokumente gerilske skupine Crvene brigade koja je šokirala svijet otmicom i ubojstvom nekadašnjeg talijanskog premijera Alda Mora 1978. Bolaffi je prodao 17 propagandnih letaka i izjava Crvenih brigada, uključujući i zloglasni "Priopćenje broj 6" kojim je ta skupina objavila smrtnu presudu Moru, koji je ubijen u svibnju 1978. nakon 55 dana otmice. Morovo ubojstvo označilo je vrhunac vala ubojstava i otmica kojim se željelo destabilizirati Italiju u doba koje je postalo poznato kao "olovne godine".

PARIZ

Jean-Paul Guerlain (75), nekadašnji "nos" istoimenog francuskog proizvođača parfema, u četvrtak je osuđen na plaćanje kazne u iznosu od šest tisuća eura zbog rasne uvrede prema crncima, koju je izrekao u listopadu 2010. Tijekom razgovora za TV postaju "France 2" u listopadu 2010., potomak slavne kuće Guerlain u odgovoru na pitanje o tome kako je nastao miris Samsara odgovorio je - "Tad sam stvarno radio kao crnac. Ne znam, doduše, jesu li crnci ikad toliko radili, ali...". Pritom se u francuskom jeziku u izrazu "raditi kao crnac" koristi riječ "negre", koja za razliku od riječi "noir" (crnac) ima blagi pejorativni prizvuk. Sud je Guerlaina oslobodio krivnje za prvu rečenicu, ali ga je osudio zbog druge. Osim kazne, Guerlain mora platiti po dvije tisuće eura odštete svakoj od triju antirasističkih udruga koje su podnijele tužbu protiv njega - Mrap, Licra i SOS Rasizam.

LONDON

Britanska kraljica Elizabeta II. dobit će, u prigodi dijamantnog jubileja, novu voštanu figuru u poznatom londonskom muzeju Madame Tussauds, prenosi agencija STA. Muzej je objavio da će novu figuru kraljice postaviti u svibnju. To je 23. voštana skulptura Elizabete II. otkako se 1928. kao dvogodišnja djevojčica prvi put pojavila u toj poznatoj turističkoj atrakciji britanskog glavnog grada. Najnovija figura izrađena je prema službenom jubilejskom portretu. Muzej je objavio kako je kraljica, nakon što nije pozirala za posljednjih šest skulptura, ovoga puta surađivala poslavši svoje mjere i komentare vezane za različite dijelove skulpture.

LONDON

Pokojna britanska pjevačica Amy Winehouse, ostavila je obitelji imovinu vrijednu 4,66 milijuna dolara (26,2 milijuna kuna), pokazuju dokumenti objavljeni u četvrtak, prenosi agencija STA. Dvadesetsedmogodišnja pjevačica pronađena je mrtva u svome stanu u Londonu 23. srpnja 2011. Prema dokumentima, iza sebe je ostavila imovinu vrijednu više od 6,7 milijuna dolara, a nakon plaćanja dugova i poreza ostalo je 4,66 milijuna. Budući da nije napisala oporuku, novac će pripasti njezinim roditeljima.

LOS ANGELES

Jeff Bezos, osnivač i glavni izvršni direktor trgovačkog internetskog diva Amazon.coma, "težak" 18,4 milijardi američkih dolara po Forbesu, ima zanimljiv hobi - izvlačenje starih raketnih motora iz oceana, piše LA Times. Trenutačno mu je cilj iz morskih dubina izvući raketne motore kojima je lansiran Apollo 11, svemirski let koji je Neila Armstronga, Edwina Aldrina i Michaela Collinsa odveo do Mjeseca, dodaje list. Četrdesetosmogodišnji milijarder napisao je u svom blogu, nazvanom Bezos Expeditions, da je uzbuđen što može izvijestiti da je njegov tim "podmorskih profesionalaca" pronašao potonule motore F-1 koji su korišteni za lansiranje misije Apollo 11 na Mjesec.

TBILISI

Vlasti u Gruziji se nadaju da će privući turiste izgradnjom fontane u Batumiju iz koje će jednom tjedno umjesto vode teći alkohol. Fontana se gradi na vrhu novog tornja u Batumiju, crnomorskom turističkom središtu, a iz nje će teći gruzijska "čača", rakija na bazi grožđa slična talijanskoj grapi, izjavio je gradonačelnik Robert Čkaidze na gruzijskoj televiziji. "Jednom tjedno, od 10 do 15 minuta, čača će teći iz te fontane umjesto vode. Turisti će imati priliku probati to tradicionalno gruzijsko piće", kazao je. Turizam je važan izvor prihoda u ovoj siromašnoj bivšoj sovjetskoj republici gdje vinogradarstvo predstavlja važnu industriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙