FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande se neće ženiti ako postane predsjednik

PARIZ, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Vodeći kandidat za francuskog predsjednika Francois Hollande branio je ideju nevjenčanog prvog para u Elizejskoj palači ako pobjedi na izborima 6. svibnja, najavljujući tako mogući raskid s dugogodišnjom tradicijom i protokolom.

Upitan hoće li se u slučaju pobjede vjenčati za dugogodišnju partnericu Valerie Trierweiler, socijalistički kandidat odgovorio je kako ne namjerava vlastita načela podređivati tradiciji.

"Ne ženite se zbog protokola. To je stvar izbora", rekao je 57-godišnji političar u razgovoru s čitateljima regionalnih novina Sud Ouest koje su u četvrtak pokrenule online raspravu.

"Neću učiniti ništa što se protivi mojim načelima", istaknuo je Hollande koji ima četvoro djece s bivšom partnericom i nekadašnjom socijalističkom predsjedničkom kandidatkinjom Segolene Royal s kojom se nije ženio tijekom 30-godišnje veze.

"Francuzima ću se predstaviti kao pojedinac. Ovdje se ne radi o tome da se predstavlja par, nego osoba sa svojim idejama i pristupom. I tada posao može početi", rekao je Hollande.

On će biti prvi neoženjeni francuski predsjednik u nedavnoj povijesti, iako su brojni aktualni političari ili razvedeni ili žive s partnerima. Poznato je kako je velik broj bivših predsjednika imao dugogodišnje ljubavnice.

Iako Hollandeov stav predstavlja promjenu u odnosu na bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitteranda koji je prije 30 godina svim ministrima i savjetnicima naredio da se ožene, u stranci se nije raspravljalo o njegovu bračnom stanju, rekao je jedan izvor blizak predsjedničkom kandidatu.

Valerie Trierweiler je razvedena majka troje djece i iskusna novinarka tjednika Paris Match koji je nedavno napala jer je objavio priču o njezinoj ljubavnoj vezi s predsjedničkim kandidatom.

Visoka, elegantna 47-godišnjakinja koja neodoljivo nalikuje pokojnoj holivudskoj divi Katharine Hepburn, Trierweiler je prateći francusku Socijalističku stranku puno vremena provela u blizini Hollanda još u vrijeme, dok su oboje bili u prijašnjim vezama.

Kao životna partnerica, a ne supruga francuskog predsjednika, ona neće moći obavljati neke protokolarne funkcije kada se Holland bude sastajao sa stranim državnicima. To možda neće smetati ženi koja posve podupire svoga supruga u politici, ali ima i svoj vlastiti život i karijeru.

Trierweiler je prestala voditi televizijski show o izborima kako bi se mogla aktivno uključiti u Hollandeovu kampanju, no i dalje prati kulturne događaje jer, kako je rekla, još uvijek mora i zarađivati za život.

Nedavna anketa u Paris Matchu pokazala je da 40 posto Francuza kao prvi par radije želi vidjeti Hollandea i Trierweiler, u odnosu na 26 posto koji podupiru Nicolasa Sarkozya i Carlu Bruni, bivšeg supermodela s kojim se konzervativni aktualni predsjednik oženio nekoliko mjeseci nakon stupanja na dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙