FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački HNS nezadovoljan prijedlozima za utvrđivanje vrijednosti nekretnina

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Zagrebački Gradskog odbora HNS-a ocijenio je danas da se predloženim odlukama o građevinskim zemljištima i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina otvaraju vrata kaosa jer nisu precizirani parametri za procjenu, budući se ukida kriterij bruto razvijena površina (BRP) i nema kontrolnog mehanizma kao što je Porezna uprava.

U HNS-u smatraju da se bitno ne razlikuju prijedlozi Kluba gradskih zastupnika SDP-a, Kluba nezavisnih gradskih zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac i Kluba gradskih zastupnika HSU-a s jedne i gradonačelnika Milana Bandića s druge strane.

HNS drži da je puno bolje doraditi postojeće rješenje, do donošenja zakona koje će to pitanje urediti na nacionalnoj razini. Odluke se moraju kvalitetno pripremiti i proći sva radna tijela, te da se na takav dokument očituje oporba i vladajući te stručni ljudi, istaknula je na konferenciji za novinare Gradskog odbora HNS-a potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden.

Smatra da Skupština ne bi trebala preuzeti odgovornost za brzinu donošenja odluka ni za nepreciznosti, već bi Gradska uprava trebala tako dugo predlagati rješenja dok se ne dođe do zadovoljavajujućeg, tim više što ne postoji zakonski okvir.

Napomenula je pritom da su prijedlog klubova u Gradskoj skupštini dobili tek jučer popodne te da ih prije sutrašnje skupštinske sjednice nisu razmotrila sva skupštinska radna tijela.

Bivši pročelnik Gradskog ureda za imovinu, Željko Uhlir istaknuo je da je zemljište najvažniji resurs koji grad, odnosno država ima. Naglasio je kako je kriterij BRP-a (dopuštene ukupne izgrađenosti u prostoru) najrazumljiviji, jer je jednostavan, lako provjerljiv i primjenjiv, pa je zato takav zaključak za određivanje početne cijene i postojao do sada, kao i kontrolni mehanizam - Porezna uprava. Predloženom odlukom ukidaju se oba rješenja i uvodi nova tehnologija procjene vrijednosti zemljišta koja na državnoj razini još ne postoji i zato je bitno kako će se formulirati, rekao je Uhlir.

Parametri potrebni za primjenu nove odredbe o procjeni vrijednosti gradskog zemljišta su vrlo bitni jer utječu na rezultat nalaza vještaka. Ako nisu do kraja definirani, a pogotovo to da će se propisana metodologija primjenjivati tek nakon tri godine, znači da do tada ne postoji nikakva metoda procjene. "Staru metopdu izbacujemo, nova još nije stupila na snagu", upozorio je Uhlir.

Zastupnik HNS-a u Skupštini Jozo Radoš ocijenio je da su rješenja koja reguliraju to pitanje sve lošija i da najnoviji prijedlog predstavlja korak unatrag te se založio za precizno reguliranje problematike kako bi se izbjegle manipulacije, jer predložene odluke nisu na tragu njezinog kvalitetnog uređenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙