FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ministarstvo kulture izvijestilo je danas da je tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja u Vinkovcima pronađen vrijedan nalaz, ostava s luksuznim antičkim srebrnim posuđem koje prema prvim pokazateljima okvirno datira s kraja 4. stoljeća, koji se sada, pod stalnim nadzorom policije, čuva u trezoru i pod alarmom u Gradskom muzeju Vinkovci. Riječ je o senzacionalnom nalazu, koji po vrijednosti pojedinačnih predmeta ne može biti usporediv sa Seusovim blagom, ali koji je po broju predmeta, njih više od pedeset, daleko veći, ustvrdio je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture na konferenciji za novinare. Taj po vrijednosti i obimu rijedak nalaz rimskog posuđa pronađen je 23. ožujka, u Dugoj ulici 26. Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni i ukrašeni, a dio sadrži i gravirane ukrase koji prikazuju životinje, bilje, arhitekturu i ljudski lik. Otkriven je i natpis koji govori da je izrađivač barem dijela tog posuđa bio Antonije Akvila. Ukupna je težina srebrnog posuđa, među kojima su pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše i žlice, veća od 30 kilograma. Pronađeni nalazi sutra će se izložiti na konferenciji za novinare u Vinkovcima, nakon čega će se prevesti u Zagreb gdje će se oblikovati radni tim koji će pomoći da se vrijedni nalaz uredi i restaurira te vrati u Vinkovce.

ZAGREB

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da će Vlada morati donijeti još teških odluka da bi se "vidjelo svjetlo na kraju tunela" i ponovio da se učinci mjera koje Vlada poduzima i još će poduzeti za oporavak gospodarstva očekuju sredinom 2013. godine. "Ankete su ankete, a mi znamo što moramo raditi", rekao je ministar Mrsić danas u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" na upit da komentira ankete o padu rejtinga Vlade. "Krajnji cilj je da se Hrvatska izvuče i bez obzira na rejting moramo to obaviti, neće nitko umjesto nas. Bit će još teških odluka nakon brodogradnje...da bi se vidjelo svjetlo na kraju tunela", rekao je Mrsić. Još će rasti broj nezaposlenih jer se gube radna mjesta, rekao je Mrsić na upit jesmo li dosegnuli vrhunac nezaposlenosti. Znali smo da će taj broj rasti, jer kad se zaustavi gospodarstvo taj broj raste, ali i kad se pokrene treba još šest mjeseci da se vidi učinak na porast broja radnih mjesta i pad nezaposlenosti, kazao je Mrsić, napominjući da je slična situacija bila 2003. godine kad su se mjere koalicijske vlade vidjele tijekom sljedeće tri godine. "Još je zanimljiviji broj zaposlenih. Sad je oko 1.280.000 zaposlenih u proizvodnji i svaki dan se gubi po stotinjak radnih mjesta. U realnom sektoru, od kojeg živimo, izgubili smo u posljednjih desetak godina oko 250.000 radnih mjesta, to smo nadoknadili zapošljavanjem u drugim sektorima, ali u onom trenutku kad počne zapošljavanje u realnom sektoru možemo reći da počinjemo izlaziti iz krize. Za sada to još ne vidimo", kazao je Mrsić.

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skupština na dnevnom redu u četvrtak će imati 40-ak točaka, među kojima je i prijedlog odluke o građevinskom zemljištu što je predsjednik Skupštine Davor Bernardić ocijenio izuzetno značajnim jer će prvi put problematika uređenja i upravljanja građevinskim zemljištem biti jedinstveno riješena. "Na taj će način prodaja ili zamjena građevinskog zemljišta biti puno transparentnija, a Grad će uprihoditi novac koji je gradskim vlastima dosad klizio kroz prste", kazao je Bernardić uoči skupštinske sjednice napominjući da se taj prijedlog još usuglašava s Gradskom upravom. Na dnevnom redu je i prijedlog odluka o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja Grada Zagreba kojim se uređuju uvjeti, kriteriji i način njihove naplate s osnove zakupnina, najamnina, komunalne naknade, komunalnog doprinosa i drugih naknada koji su prihod Grada Zagreba. Osnovalo bi se i povjerenstvo za naplatu tih potraživanja oko čega postoji prijepor Gradske skupštine i Gradske uprave budući da i jedni i drugi u njemu žele većinu svojih predstavnika. Raspravljat će se i o izmjenama odluka o komunalnom doprinosu i o komunalnom redu koje dosad nisu naišle na pozitivan odjek na skupštinskim odborima. I SDP-ovi i HDZ-ovi gradski zastupnici smatraju da su predložene izmjene i dopune kojima bi se maloljetnicima zabranilo nošenje i konzumiranje alkohola na javnoj površini tek "zgoda za raspravu u javnosti" kako bi se skrenula pozornost s drugih tema.

ZAGREB

Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti umjetnosti 10. svibnja birat će nove članove Akademije između kandidata koje je jednoglasno prihvatilo Predsjedništvo HAZU nakon rasprave o kandidatima razreda za nove redovite članove, članove suradnike i ponovni izbor članova suradnika te o kandidatima za dopisne članove Hrvatske akademije. Nakon izbornog postupka koji je počeo početkom prosinca 2011. predsjedništvo HAZU pred Skupštinu će iznijeti 20 kandidata za redovite članove, 10 kandidata za članove suradnike, 8 kandidata za dopisne članove i 7 kandidata za reizbor suradnika, izvijestila je Akademija. Kandidati za redovite članove Razreda za društvene znanosti su Nenad Vekarić, Gordan Družić, Davor Krapac, Mihajlo Dika, Ivo Goldstein, Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Andrej Dujella, Vitomir Šunjić, Dario Vretenar, Razreda za prirodne znanosti Vladimir Bermanec, Ivana Weygand Đurašević, Mladen Juračić i Igor Anić, a Razreda za medicinske znanosti Josip Madić i Davor Miličić. Kandidati za redovite članove Razreda za filološke znanosti su Goran Filipi i Ranko Matasović, Razreda za književnost Viktor Žmegač, Boris Senker i Zoran Kravar, a za Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Stanislav Tuksar.

ZAGREB

Predstavom "Kako ljube bludnice" u režiji studenta Paola Tišljarića večeras se otvara osma Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti (KRADU), u okviru koje će se pod sloganom "Svi kradu, mi dramimo!" do 1. travnja na Akademiji izvesti pet premijera, pet ispitnih repriza i jedno javno čitanje. Prva predstava na ovogodišnjoj Reviji "Kako ljube bludnice", zajednički projekt studenata Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije, nastala je prema motivima iz Balzacova romana "Sjaj i bijeda kurtizana" koji gledatelje vodi u parišku Operu s početka 19. stoljeća. Ove godine željeli smo se približiti široj javnosti, pa provokativnim vizualnim identitetom koji su osmislili studenti dizajna i sloganom "Svi kradu, mi dramimo!" opisujemo trenutnu situaciju u državi i poručujemo ljudima da ne kradu, već drame zajedno s nama, rekao je student produkcije Mario Gigović u ime organizatora, najavivši da je ulaz na sva revijska događanja besplatan. Uz javno čitanje tekstova studenata dramaturgije, ta revija jedina je manifestacija na kojoj studenti s kazališnih odsjeka mogu predstaviti svoj rad javnosti, a da to nisu ispiti, napomenula je Nina Horvat, studentica dramaturgije. Po njezinim riječima, to je ujedno i odlična prilika za suradnju studenata, s obzirom da kazališni odsjeci na Akademiji nisu tako dobro povezani kao filmski.

ZAGREB

Festival igranog filma u Puli poziva producente i redatelje da prijave svoje filmove za sudjelovanje na ovogodišnjem, 59. izdanju festivala, koje će se održati od 21. do 28. srpnja. Prijave za Nacionalni program igranog filma, Glavnu sekciju i Sekciju manjinskih koprodukcija, te za program Filmovi u nastanku i Program hrvatskog kratkog igranog filma, moraju se poslati do 1. svibnja. Prijavnice se nalaze na službenoj web stranici Festivala. U Nacionalni program mogu se prijaviti filmovi dulji od 70 minuta, na DCP-u ili 35-mm vrpci, a oni u kojima je hrvatski produkcijski udio i sudjelovanje hrvatskih filmskih umjetnika veće od 50 posto, te filmovi koji su dobili potporu na natječaju HAVC-a kao hrvatske produkcije dugometražnih igranih filmova mogu se prijaviti za Glavnu sekciju. Međunarodne koprodukcije u kojima su sudjelovali hrvatski filmski umjetnici i producenti mogu se prijaviti za Sekciju manjinskih koprodukcija. Za program Filmovi u nastanku prijavljuju se dugometražni igrani filmovi za koje se planira da će do festivala 2013. imati dovršenu kopiju na DCP-u ili 35-mm filmskoj vrpci, a koji će do ovogodišnjeg Festivala imati neki filmski materijal, isječke iz filma, foršpan ili snimke proba. U Program hrvatskog kratkog igranog filma mogu se prijaviti hrvatski kratkometražni i srednjemetražni igrani filmovi kraći od 70 minuta. Nakon završetka prijava, Festivalsko vijeće će na prijedlog umjetničkog ravnatelja usvojiti Nacionalni program festivala.

DUBROVNIK

Požar na Mljetu izazvao je 63-godišnjak koji je spaljivao korov, utvrđeno je policijskim očevidom. Kako je danas priopćeno iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vatra je izmakla kontroli 63-godišnjaku koji je spaljivao travu i korov. U požaru je izgorilo oko 40 hektara borove šume i niskog raslinja. Materijalna šteta bit će utvrđena naknadno nakon čega slijedi podnošenje odgovarajuće prijave protiv 63- godišnjaka. Požar je izbio u ponedjeljak 26. ožujka oko 13,05 sati u Babinom polju na otoku Mljetu , a gasili su ga vatrogasci s Mljeta i kanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙