FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sarajevu otvorena izložba "Slavni gosti na Jadranu"

SARAJEVO, 27. ožujka 2012.(Hina) - Izložba "Slavni gosti na Jadranu", koju je priredio Hrvatski muzej turizma iz Opatije, otvorena je u utorak u Sarajevu kao rezultat dugogodišnje suradnje Državnog arhiva iz Rijeke i Arhiva Federacije BiH.

Sarajevskoj je publici predstavljena zbirka dokumenata koji svjedoče o putovanju i boravku brojnih poznatih osoba, europskih vladara, pripadnika aristrokracije, znanstvenika i pustolova na području Istre i Dalmacije i to od antičkih vremena pa do početka 20. stoljeća.

Među njima su i svjetski poznate osobe poput Georga Gordona Byrona, članova Habsburške obitelji uključujući cara Franju Josipa, slikara Gustava Klimta i britanskog kralja Eduarda VIII.

Kako je na otvaranju sarajevske izložbe istaknula ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos, sve to predstavlja i danas izvanrednu reklamu za Hrvatsku i njen turizam.

"Ta prilika do sada na žalost nije bila dovoljno iskorištena, a ova je izložba pokušaj da se to promijeni", kazala je Kos.

Ravnatelj Državnog arhiva iz Rijeke Goran Crnković kazao je kako su gotovo sve slavne osobe koje su u prošlosti pohodile Istru i Dalmaciju, nakon otkrivanja ljepota Hrvatske, gotovo redovito odlazile i u Bosnu i Hercegovinu, što je opet otvaralo posebne veze na ovim prostorima.

"Oni su svojim dolascima mijenjali i nas same, a istodobno su nas učili kako se bolje upoznati", kazao je Crnković dodajući kako je i u današnjim vremenima potrebno nastaviti raditi na međusobnom upoznavanju i toleranciji.

Ravnatelj Arhiva FBiH Adamir Jerković također je istaknuo kako dijelovi zajedničke povijesti i u budućnosti mogu poslužiti kao poveznica dvije države i naroda koji u njima žive. "Naša je želja da se narodi dvije države još bolje upoznaju uz puno izražavanje različitosti", kazao je Jerković.

Izrazio je posebnu zahvalnost Državnom arhivu iz Rijeke na pomoći u organiziranju izložbe "Srebrenički inferno", koju je Arhiv FBiH prošle godine priredio u tom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙