FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi njemački predsjednik u posjetu Poljskoj

VARŠAVA, 27. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Novi njemački predsjednik Joachim Gauck pohvalio je u utorak bliske odnose svoje zemlje s Poljskom, u svom prvom inozemnom posjetu nakon što je preuzeo dužnost prošlog tjedna.

Unatoč teškoj zajedničkoj povijesti Poljska je posljednjih godina razvila bliske odnose sa svojim glavnim trgovinskim partnerom i snažnim pobornikom njezina ulaska u EU 2004. godine.

I bivši njemački predsjednik Christan Wulff također je odabrao Poljsku kao prvo međunarodno odredište nakon preuzimanja dužnosti, što jasno odražava želju Berlina da dalje jača odnose sa svojim velikim istočnim susjedom.

Gauck se, govoreći na konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim, prisjetio svojih iskustava kao borca za ljudska prava u bivšoj istočnoj Njemačkoj i uloge koju je Poljska igrala u tranziciji istočne Europe prema demokraciji u 1989. godini.

"Odluka da moj prvi put u inozemstvo bude u Poljsku odluka je moga srca", kazao je Gauck objašnjavajući zašto nije odabrao Francusku, ključnu njemačku saveznicu u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙