FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: osnovna referentna kamatna stopa i dalje 4,74 posto

ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Osnovna referentna kamatna stopa od 1. travnja i za iduće tromjesečje ostaje 4,74 posto, izvijestili su danas iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o daljnjoj primjeni osnovne referentne stope u iznosu od 4,74 posto, jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od plus/minus 15 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Stoga se ista stopa primjenjuje od 1. travnja i za iduće tromjesečno razdoblje.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u studenom i prosincu prošle i siječnju ove godine.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

Osnovna referentna stopa mijenja se tijekom godine ukoliko prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupa više od plus/minus 15 posto od zadnjeg utvrđenog prosjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙