FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u Južnoj Osetiji: U prvom krugu vodi bivši direktor KGB-a

MOSKVA, 26. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Bivši direktor lokalnog KGB-a u Južnoj Osetiji vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora koji su se u nedjelju održali na području te pobunjene gruzijske republike koju podupire Rusija, izvijestilo je izborno povjerenstvo, a prenijele su ruske agencije.

Leonid Tibilov (60) dobiva 42,48 posto glasova u prvom krugu izbora na tom omanjem teritoriju uz rusku granicu na Kavkazu, dodaje povjerenstvo.

Tibilov koji je u sovjetsko vrijeme polazio KGB-ovu školu u Minsku i ima čin generala, bio je 1990-ih ministar za državnu sigurnost Južne Osetije.

Njegov glavni suparnik David Sanakojev (35), povjerenik za ljudska prava u toj malenoj republici, osvaja 24,58 posto, po podacima povjerenstva.

Gruzija je osudila izbore a nije ih priznala ni međunarodna zajednica, osim Rusije i nekolicine zemalja Latinske Amerike i Pacifika koje su priznale neovisnost Južne Osetije nakon kratkog rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008.

Ovi izbori dolaze nakon poništenja izbora održanih 27. studenoga na kojima je pobijedila kandidatkinja oporbe Ala Džiojeva u utrci s kandidatom kojeg je podupirala Moskva, bivšim vojnim dužnosnikom školovanim u Rusiji.

Oporbena čelnica je tada preuzela vodstvo u oporbenom pokretu.

Južnoosetijsko izborno povjerenstvo ocjenjuje da 34.000 ljudi ima pravo glasa od 70.000 stanovnika te republike. Gruzija pak tvrdi da Južna Osetija ima tek 15.000 stanovnika zbog "etničkog čišćenja" izvršenog nad Gruzijcima tijekom i nakon rata iz kolovoza 2008.

Drugi krug izbora održat će se 8. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙