FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Holivudski filmski redatelj i istraživač James Cameron rano u ponedjeljak svojom je podmornicom "Deepsea Challenger" zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje točke na svijetu, kao prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina. Cameronov zaron trajao je oko dva sata. Kada je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru: "Upravo sam stigao na najdublju točku oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim". Cameron na dnu planira ostati oko šest sati. Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Cameron također planira prikupiti brojne uzorke za biologe i geologe. Povratak na površinu trebao bi trajati između 70 i 90 minuta, objavio je National Geographic koji je supokrovitelj zarona. Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama.

LOS ANGELES

Dugometražni znanstvenofantastični film "Igre gladi" ostvario je proteklog vikenda najbolje otvaranje na sjevernoameričkim blagajnama za film koji nije nastavak, s približno 155 milijuna dolara prihoda, objavila je specijalizirana tvrtka Exhibitor Relations. Prethodni rekord držala je "Alica u zemlji čudesa" Tima Burtona, koja je zaradila 116,1 milijun dolara 2010. "Igre gladi" adaptacija su knjiga Amerikanke Suzanne Collins a pripovijedaju o borbi na smrt mlade žene (Jennifer Lawrence) i još 23 adolescenta, koju izravno prenosi televizija u futurističkom društvu. Film od 22. ožujka igra i u hrvatskim kinima.

CAPE TOWN

Luksuzni milanski brand modnog kreatorskog dvojca Dolce&Gabbana pokrenuo je sudski proces kako bi vlasnicu malog južnoafričkog obrta i trgovine "Dolce and Banana" prisilio da promijeni naziv, izvijestio je u nedjelju južnoafrički tisak. Od vlasnice "Dolce and Banane" iz mjesta Hout Bay, blizu Cape Towna, uprava tvrtke zatražila je promjenu naziva obrta i trgovine. "Nazivom Dolce and Banana naš u svijetu poznati brand izvrgava se ruglu i šteti našem ugledu", prenosi list riječi članice uprave luksemburškog holdinga Gado, koji je vlasnik Dolce&Gabbane, Christiane Ruelle. "Dolce and Banana" obrt je s trgovinom u kojoj vlasnica, Francuskinja Mijou Beller prodaje razne predmete izrađene od školjaka, drvene perle, broševe od sedefa i svjetiljke izrađene od granja.

LOS ANGELES

Zbirka rijetkih filmskih plakata iz zlatnog doba Hollywooda slučajno pronađena na jednom tavanu u Pennsylvaniji prodana je na dražbi za 503 tisuće dolara (2,85 milijuna kuna), javlja agencija STA. Prodaja plakata održana je na dražbi aukcijske kuće "Heritage Auctions" u Teksasu. Najviše je utržio plakat za film "Drakula" iz 1931. godine, koji je prodan za 143 tisuće dolara anonimnom kupcu izvan SAD-a. Plakat za film "Cimmaron", prvi vestern koji je odbio Oscara za najbolji film, također iz 1931. godine, prodan je za 101,575 dolara. Plakati su bili zajedno slijepljeni ljepilom za tapete i kupljeni su na aukciji prošle jeseni za 30 tisuća dolara. Da se radi o raritetima otkriveno je tek kad su ih razdvojili vodenom parom.

MANCHESTER

Britanska kraljica Elizabeta II. svratila je u subotu na vjenčanje u gradskoj vijećnici u Manchesteru, dok je obilazila grad u sklopu svoje turneje zemljom u godini u kojoj slavi dijamantni jubilej na prijestolju, objavio je BBC. Zajedno sa suprugom princom Philipom, kraljica se pozdravila s tek vjenčanim parom Johnom i Frances Canning koji su rezervirali gradsku vijećnicu mnogo prije nego li je najavljen kraljičin posjet. Kraljica je čak i pozirala s mladencima za obiteljsku fotografiju. "Tog trenutka osjetili smo se jako, jako posebnima", kazali su mladenci poslije novinarima. Britanski kraljevski par prethodno je bio na ručku u vijećnici koju je u njihovu čast priredio manchesterski gradonačelnik, a ranije je kraljica otvorila novu bolnicu u gradu.

LAS VEGAS

Bivši svjetski boksački prvak Mike Tyson veći se dio života, po vlastitom priznanju, ponašao kao "neandertalac", ali se sada nada da će postati umjetnik. Tyson će, naime, sljedećeg mjeseca na pozornici u Las Vegasu uprizoriti svoj autobiografski monolog "Mike Tyson: neosporena istina - uživo na pozornici". "Nadam se da će se ljudi zabaviti, i otići sretni. Nadam se da će naučiti neke stvari. Moja priča nije lijepa, u njoj je mnogo ružnih stvari", rekao je Tyson, koji je 1986. u svojoj dvadesetoj godini postao najmlađi svjetski prvak u teškoj kategoriji u povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙