FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Radiše Mladenovića "65/80"

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Izložba "65/80" hrvatskog sportskog fotografa Radiše Mladenovića koja obuhvaća 60-ak fotografija nastalih u razdoblju od 1949. godine pa sve do danas, otvorena je večeras u CroArtPhoto Clubu u povodu 65. godišnjice njegova rada i 80. godišnjice života.

Povjesničarka umjetnosti i urednica na HTV-u Edda Dubravec rekla je da je izložba presjek više od 50 godina Mladenovićeva rada, ističući kako se radi o fotografijama koje su "objavljivane u specijaliziranim novinama i časopisima i koje još na sebi imaju oznake tehničkih urednika što to im daje duh autentičnosti i jedinstvenosti".

"Pred nama su fotografije koje po definiciji traju jedan dan kao i novine, a onda ih zaboravimo baš kao i događaje koje su zabilježile. Fotografije su kao i natjecanja, pobjede, porazi, veselje, tuge, sudionici i promatrači, ukratko sve ono što nam je naš fotograf koji je na svoj način bio i ravnopravni sudionik, u tim događajima snimio", istaknula je Dubravec.

Također je naglasila da se radi o fotografijama "vrsnog profesionalca koji je uvijek bio u pravi tren na pravom mjestu i koji je znao i mogao prenijeti ključne i najvažnije trenutke".

"Njegova fotografija funkcionira i kao niz detalja koje naizgled nemaju veze s osnovnim motivom ali ga nadopunjuju, objašnjavaju i kontrapunktiraju. To je niz novih priča s nizom neobičnih, zabavnih, zgodnih detalja kojima vrlo vješto smanjuje ili povećava tenziju natjecanja ili trenutaka nakon njih, naglasila je.

"Na ovim fotografijama pronalazimo i svoje vrijeme, događaje i ljude", ustvrdila je Dubravec, dodavši kako je izložba svojevrsni amarkord, sjećanje da smo "i mi imali svoja kultna mjesta i ličnosti."

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je i službeno otvorio izložbu, kazao je kako je izložba reminiscencija vremena kojeg više nema.

"Tu vidimo one kojima smo se divili u bližoj ili daljnjoj prošlosti ali vidimo i ljude koji su svjedoci jednog vremena, koji su povodom sporta svjedoci nečega što je postojalo na ovim prostorima davno prije. Radi se o vremenu koje je bilo privilegija za Radišu da to zabilježi i ostavi sve nas koji se toga sad možemo i sjećati", rekao je Mateša.

Radiša Mladenović rođen je 27. travnja 1932. godine. Radio je kao fotoreporter u zagrebačkom dnevniku "Borba", "Sportskim novostima", te u "SN reviji". Na izložbi sportske fotografije u Rimu, povodom Olimpijskih igara 1960. nagrađen je srebrnom medaljom. Prve nagrade osvojio je na izložbama Jugoslavenske sportske fotografije u Zagrebu 1960. i 1972.

U više navrata nagrađivan je na Yu press-photo izložbama. Autor je i 200-tinjak portreta u Aleji velikana sporta oko Jarunskog jezera.

Dobitnik je nagrade za životno djelo “Milan Milanović” koja se dodjeljuje za ostvarenje u sportskom novinarstvu.

Izložba "65/80" je otvorena do 18. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙