FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 24. do ponedjeljka 26. ožujka

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 24. do ponedjeljka 26. ožujka.

SUBOTA 24. ožujka

-----------------

KAIRO - Egipatski parlament izabrat će stočlanu ustavotvornu skupštinu.

NEDJELJA 25. ožujka

-------------------

LJUBLJANA - Referendum o novom obiteljskom zakonu koji je parlament lani prihvatio, ali će se primjenjivati samo ako prođe izjašnjavanje građana. Po novome se zakonu obitelj definira kao zajednica djeteta koje živi s jednim ili oba roditelja, ili s drugom odraslom osobom ako se ona brine za dijete i prema njemu ima zakonski određene obveze i prava. Novi zakon dopušta i mogućnost da partner u istospolnoj zajednici posvoji dijete partnera iz njegove prijašnje heteroseksualne veze. To je izazvalo protivljenje dijela javnosti i religijskih zajednica koje vjeruju da se time izjednačuje homoseksualna zajednica s klasično shvaćenom obitelji kao bračnom zajednicom muškarca, žene i njihove djece, te bi to moglo otvoriti mogućnost zamjenskog materinstva ili umjetne oplodnje za potrebe istospolnih parova. Predstavnici triju najbrojnijih vjerskih zajednica u Sloveniji u četvrtak su se zajedničkom izjavom izjasnili protiv proširivanja pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri posvoje dijete.

SILAU - Benedikt XVI. u nedjelju će u parku u meksičkom gradu Silau održati misu na otvorenom, a očekuje se više od 350 tisuća ljudi.

DEMILITARIZIRANA ZONA, Južna Koreja - Uoči summita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu, američki predsjednik Barack Obama posjetit će demilitariziranu zonu na granici Južne i Sjeverne Koreje.

PONEDJELJAK 26. ožujka

----------------------

SEUL - Summit o nuklearnoj sigurnosti (do 27. ožujka). Sudjelovat će američki predsjednik Barack Obama, a na marginama summita Obama će se sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom. Razgovarat će o tome kako odvratiti Sjevernu Koreju od testiranja projektila i nuklearnog programa.

SEUL - Na marginama nuklearnog summita u Seulu američki predsjednik Barack Obama sastat će se i s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

SANTIAGO DE CUBA - Papa Benedikt XVI. putuje u posjet Kubi (do 28. ožujka). Papinim odlaskom u Cobre obilježava se u ponedjeljak 400. godišnjica pronalaska slike Gospe od Milosrđa. Sliku Djevice s Djetetom u krilu 1612. pronašli su siromašni ribari. Ploveći u lađici opazili su Gospinu sliku kako pluta na drvenoj ploči na kojoj je pisalo "Ja sam Djevica Milosrđa". Ona je zaštitnica Kube, a kao simbol nacionalnog jedinstva štuju je i zakleti komunisti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙