FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački Odbor za kontrolu primio na znanje izvješće o radu gradonačelnika

ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Odbor za kontrolu zagrebačke Gradske skupštine danas je primio na znanje izvješće o radu gradonačelnika od lipnja do prosinca 2011., no predsjednik odbora Josip Kregar tome se usprotivio smatrajući da u izvješću nisu istaknuti prioriteti u gradonačelnikovom radu već se navode banalnosti poput posjeta i ceremonijalnih događanja koji građane ne zanimaju.

"Prioriteti su potonuli u moru banalnosti, a iz izvješća se ne vidi ni koji su problemi Gradske uprave sa Zagrebačkim holdingom", kazao je Kregar priznajući ipak da je u sistematizaciju podataka na 200 stranica uložen velik trud.

Na sjednici se, međutim, opširnije raspravljalo o prijedlogu odluke o naplati dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja Grada Zagreba, kojom bi se osnovalo posebno povjerenstvo za naplatu više od 1,5 milijardu kuna dugovanja.

Član odbora Igor Rađenović (SDP) najavio je da će klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Nezavisne liste Tatjane Holjevac i Hrvatske strane umirovljenika uložiti amandman po kojem bi većinu članova u povjerenstvo, njih četvoro, imenovala Gradska skupština, dok bi tri člana imenovao gradonačelnik, što je obrnuto od predloga Gradske uprave.

Stjepan Horvat (HSS) smatra kako time Gradska skupština preuzima odgovornost za bilancu naplate potraživanja pitajući i je li dobro da Skupština ulazi u sustav izvršne vlasti jer je "tema jako osjetljiva, a vjerojatno će biti i otpisivanja dugovanja".

"Gradska skupština ne bi trebala bježati od rada u jednom takvom tijelu jer su to proračunski prihodi o kojima ima što reći", naveo je Rađenović pojasnivši da u povjerenstvu za naplatu potraživanja ne bi bili gradski zastupnici već nezavisni stručnjaci. Horvat je odvratio kako je iz toga vidljivo nepovjerenje prema Gradskoj upravi pitajući zašto bi onda on imao povjerenja u "ljude izvana" koji taj posao sigurno neće obavljati volonterski.

Do skupštinske sjednice o tome bi trebalo stići očitovanje zagrebačkog gradonačelnika, kao i mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Jurica Meić (SDP) ocijenio je da u posljednje vrijeme "malo koja odluka koja stiže iz Gradske uprave ne sadrži neku podvalu", komentirajući odluku o donošenju urbanističkog plana uređenja Staro Trnje koju su članovi odbora odbili većinom glasova premda je Kregar podržao donošenje plana smatrajući da su se našli kompromisi koji odgovaraju velikoj većini stanovnika Trnja. Odbijene su i izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja Središće zapad, a Meić je pritom dodao da je plan "zamuljan ispravcima" i da zato "sve ispravke treba staviti izvan snage" kako bi se završilo "s igrom mačke i miša" s Gradskom upravom.

Odlučivanje o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu odgođeno je do očitovanja gradonačelnika o SDP-ovim amandmanima koji podržavaju tek dio izmjena, ali ne i one koje, kako je rekao Rađenović, govore o "kvazi socijalnoj politici".

Članovi Odbora za kontrolu složili su se da će od Gradske uprave zatražiti pročišćeni tekst odluke o komunalnom redu jer se zbog prevelikog broja izmjena, rečeno je, tu više nitko ne može snaći te ocijenili da su aktualne izmjene i dopune kojima bi se maloljetnicima zabranilo nošenje i konzumiranje alkohola na javnoj površini tek "zgoda za raspravu u javnosti" kako bi se skrenula pozornost s važnijih tema.

Margareta Mađerić (HDZ) odluku je ocijenila smiješnom jer je i prodaja alkohola maloljetnicima zakonom zabranjena, ali se, dodaje, u Zagrebu očito ne provodi o čemu bi trebalo povesti više računa. "Zar ćemo hvatati djecu u parku jer im Grad Zagreb nije pružio prostor gdje bi se mogli okupljati?", upitala je Mađerić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙