FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekumenska povelja teologu Jurju Kolariću

OSIJEK,22. ožujka, 2012.(Hina) - U povodu Dana Josipa Jurja Strossmayera, Evanđeosko-teološki fakultet u Osijeku dodijelio je Ekumensku povelju katoličkom teologu prof. dr. Jurju Kolariću, koju mu je danas na tom fakultetu uručio rektor prof. dr. Peter Kuzmič.

Prof. dr. Juraj Kolarić jedan je od najuglednijih hrvatskih svećenika, teološki stručnjak međunarodnog ugleda za interkonfesionalne odnose, istaknuti povjesničar, plodonosni pisac i svestrani promicatelj ekumenske misli i suradnje, rekao je rektor Kuzmič.

Istaknuo je kako je prof. dr. Juraj Kolarić "prepoznat kao jedan od osnivača prvoga suvremenog Rotary kluba u Republici Hrvatskoj te iznimno zaslužan veliki meštar Družbe hrvatskoga zmaja".

Na našim prostorima još učimo ekumensku abecedu i moramo se opismeniti, a dobitnik Ekumenske povelje prof. dr. Kolarić ne samo da je svladao abecedu, nego je među ostalim i autor enciklopedijskog djela o ekumenizmu, istaknuo je.

Osim za zasluge u vezi s ekumenizmom u njegovu plodonosnome 40-godišnjem radu, Ekumenska povelja katoličkom teologu Kolariću dodjeljuje se i zbog enciklopedije 'Ekumenska trilogija' (Prometej, 2005.) u kojoj je sažeta opsežna ekumenska misao, rekao je Kuzmič.

Dobitnik Ekumenske povelje prof. dr. Juraj Kolarić zahvalio je na visokom priznanju za rad u kojem je, kako je rekao, kroz dugih 40 godina poticao i razvijao ekumenski dijalog i bio među prvima koji je javno o tome progovarao. Nagradu je ocijenio posebnom važnom zato što je katoličkom teologu Ekumensku povelju dodijelila protestantska institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙