FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikta će u Latinskoj Americi pratiti sjena Ivana Pavla

VATIKAN, 22. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Papa Benedikt XVI. u petak kreće u Meksiko i na Kubu, a na tom će ga putu pratiti sjena njegova prethodnika Ivana Pavla II., piše Reuters u najavi Papina apostolskog pohoda Latinskoj Americi.

Ivan Pavao II. privlačio je mnoštva na mnogim mjestima, ali, osim u rodnoj Poljskoj, nigdje ga nisu toliko obožavali kao u Latinskoj Americi.

Svaku zemlju te regije posjetio je barem jedanput. Privlačio je more ljudi, oduševljavao mase, probijao se kroz močvarne sirotinjske četvrti u Ekvadoru, izazivao maoističke gerilce na peruanskim visoravnima i branio prava rudara u Boliviji.

Mnogo mirniji i sramežljiviji Benedikt XVI., koji ulazi u travnju u osmu godinu papinstva, tek drugi put putuje u Latinsku Ameriku, nakon Brazila 2007. godine, ali prvi put u njezino španjolsko govorno područje.

Ivan Pavao, naglašavajući važnost premoći koju većinska Rimokatolička crkva u Latinskoj Americi može imati za budućnost Crkve uopće, izabrao je Meksiko za svoje prvo putovanje nakon izbora za Papu. Poslije je gotovo svake godine u svojemu 27-godišnjem pontifikatu putovao u to područje, a posljednji put kada su mu već bile 82 godine.

Benedikt XVI. u 22 putovanja u dosadašnjem pontifikatu samo je sedam puta bio izvan Europe.

Istraživanja javnoga mnijenja u Meksiku i na Kubi, odražavajući raspoloženje diljem Latinske Amerike, pokazuju da stanovnici gaje veću privrženost Ivanu Pavlu nego Benediktu, za kojeg smatraju da manje razumije njihovu kulturu.

Razlika u entuzijazmu uoči dolaska sadašnjeg Pape tolika je da je Jose Guadalupe Martin Rabago, biskup Leona, prvoga meksičkoga grada koji će posjetiti Benedikt XVI., osjetio potrebu da upozori svoju pastvu da ga prestanu uspoređivati s Ivanom Pavlom II.

"S gledišta vjere, svi pape su jednaki i zaslužuju naše poštovanje i odanost bez obzira na karizmu koju posjeduju", rekao je za CNNMexico biskup Rabago i dodao: "Moramo svima reći da ne očekuju da će papa Benedikt biti kopija ili, da budem grublji, klon Ivana Pavla."

I dok Vatikan naglašava da papinstvo ne može biti natjecanje u popularnosti, jasno je da je statistički Ivan Pavao nedvojbeno privlačio mnogo više pozornosti diljem svijeta, posvećujući mnogo pozornosti Latinskoj Americi i općenito zemljama u razvoju.

Benedikt XVI., s druge strane, smatra se eurocentričnim. "Benedikt je oduvijek bio zabrinut za opadanje kršćanstva u Europi. Njegove su bojazni relativizam, konzumerizam i sekularizam, koji nisu toliki problem u Latinskoj Americi. Ima ljudi koji misle da će kršćanstvo postati manjinska religija u Europi u dogledno vrijeme", objašnjava otac Tom Reese, isusovac s teološkog centra Woodstocka u sklopu Sveučilišta Georgetowna.

Strah za tu europsku budućnost, vjeruju neki, možda može objasniti zašto je Papa na prošlomjesečnom konzistoriju među 18 novih kardinala izbornika uvrstio 12 Europljana. Iako su latinoameričke zemlje sve redom katoličke i iako u regiji živi gotovo pola od 1,2 milijarde rimokatolika na svijetu, Latinska Amerika ima samo 22 kardinala elektora u usporedbi sa 67 europskih. Po nekim procjenama, svaki deseti svjetski rimokatolik je Meksikanac ili je meksičkog podrijetla. No, Meksiko ima samo četiri kardinala. Italija ih ima 52, iako ima manje vjernika.

"Problem s Rimokatoličkom crkvom u Latinskoj Americi jest taj što se ponaša kao lijeni monopolist. Svi moraju k njoj po sakramente i spas", rekao je Reese. No, i ona pomalo gubi vjernike koji prelaze nekim protestantskim granama, primjerice evangelicima ili pentekostalcima, čiji su predstavnici karizmatičniji i vjernicima posvećuju više pozornosti.

I dok je Ivan Pavao bio otvoreniji prema liturgijskom eksperimentiranju u zemljama u razvoju, poput nošenja šarenih, živopisnih svećeničkih halja inspiriranih lokalnom kulturom, Benedikt je konzervativniji i smatra Europu tradicionalnom Majkom crkvom, a zemlje u razvoju njezinom djecom, piše Reuters.

Vatikan kaže da se pri odabiru apostolskih putovanja važu mnogi čimbenici, uključujući i papine godine. Benedikt je izabran kada mu je bilo 78 godina, a sada mu je 85. Ivan Pavao II. izabran je s 58 godina i posljednji je put posjetio Latinsku Ameriku kada su mu bile 82 godine.

Vatikan je također objavio da će Papa za boravka u Meksiku biti smješten u Leonu, u konzervativnoj državi Guanajuatu jer nadmorska visina na kojoj je smješten Meksiko može biti opasna za njegovo zdravlje. Nakon dolaska u Meksiko, Papa će se odmarati 24 sata kako bi se donekle prilagodio i prebrodio "jet lag".

Nakon Meksika Benedikt XVI. otputovat će na Kubu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙