FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Dosadašnji većinski vlasnik Diokija Robert Ježić potpisao je poslijepodne sporazum o vlasničkom restrukturiranju kojim prestaje biti većinski vlasnik te tvrtke, objavio je večeras HTV. Poslovni dnevnik na svom je internet portalu prenio Ježićevu SMS poruku tom listu da je "traženi dokument potpisan". Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić jučer je izjavio da je s ključnim vjerovnicima Diokija postigao sporazum po kojem će Ježić smanjiti svoj vlasnički udio na jedan posto, a ključni vjerovnici će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo. Čačić je također izjavio kako očekuje da Ježić danas potpiše takav sporazum. Nakon toga trebala bi biti postavljena nova uprava i u roku sedam dana isplaćene sve zaostale plaće kako bi Dioki mogao, na drugim temeljima i na sasvim drugi način, nastaviti s proizvodnjom, rekao je jučer Čačić. O Diokiju će sutra biti riječi i na sjednici Vlade pred kojom bi se trebao naći prijedlog zaključka u vezi s restrukturiranjem Diokija.

MOROVIĆ/ZAGREB - Ministar pravosuđa Republike Hrvatske, Orsat Miljenić, i ministrica pravde Republike Srbije, Snežana Malović, razgovarali su danas u mjestu Morović, u Srbiji, u blizini granica dviju država, "o poboljšanju suradnje dvaju ministarstava i ostalim otvorenim pitanjima vezanim uz poboljšanje međunarodne pravne pomoći, a posebno na području izručenja, preuzimanja izvršenja kaznenih presuda i predmeta ratnih zločina", priopćeno je večeras iz Ministarstva pravosuđa RH. "Još jednom je istaknuta potreba procesuiranja svih ratnih zločina, kao i važnost reguliranja toga pitanja međudržavnim sporazumom između republika Hrvatske i Srbije. Ministri su istakli kako je nužno da se što prije uklone zakonodavne i druge prepreke u objema državama za učinkovito procesuiranje i suradnju na tom području", navodi se u priopćenju. Ministar Miljenić i ministrica Malović "ocijenili su da je suradnja ministarstava pravosuđa, kao i pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije u zadnje vrijeme zamjetno napredovala ali i da je treba u budućnosti intenzivirati". "Posebna tema razgovora bilo je iskustvo Republike Hrvatske u pregovorima s EU, posebno po pitanjima Poglavlja 23, koja seodnose na pravosuđe", stoji u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa RH.

ZAGREB - Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (HVIDR-a) najoštrije osuđuje presudu Prizivnog suda u Beogradu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo civila Petra Slijepčevića tijekom operacije "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. na području Grubišnog polja. Republička koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, reagirajući na presudu izražava "nadu da će hrvatska država, pravosuđe i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzeti sve potrebite radnje kako bi se ta iskonstruirana i nikakvim dokazima potkrepljena presuda u žalbenom postupku osporila i odbacila". "Vjerujući u institucije hrvatske države nadamo se da će se svi relevantni čimbenici u Hrvatskoj uključiti u obranu i zaštitu, ne samo Veljka Marića nego i svih ostalih hrvatskih branitelja čijim su presudama od strane zločinačke i agresorske tzv. 'JNA' optuživani hrvatski branitelji i čiji ih iskonstruirani procesi i danas sustižu", ističe se u priopćenju Koordinacije. U HVIDR-i drže da je presuda nastavak srbijanskog specijalnog rata protiv Republike Hrvatske, započetog nezakonitim uhićenjem hrvatskog branitelja Veljka Marića 18. travnja 2010. na graničnom prijelazu Gradina te je potpuno neprihvatljiva, budući da Srbija i njezine institucije nisu nadležne za provođenje postupaka protiv hrvatskih građana. Podsjećaju da je u postupku obrana ukazala na niz nepravilnosti, kao i nemogućnosti iznošenja dokaza i saslušanja svjedoka obrane koji su ustvrdili kako Marić nije niti sudjelovao u operativnom dijelu akcije "Otkos", a čak niti supruga ubijenog, koja je svjedočila umorstvu, nije identificirala Marića te je jasno kako je riječ o politički montiranom procesu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako nema komentara na kaznenu prijavu Kabelskih operatera Hrvatske protiv Hrvatskog društva skladatelja-zaštita autorskih prava (HDS-ZAMP) te na zahtjev da se HDS-ZAMP stavi pod državnu kontrolu. "To oni moraju raspraviti s nositeljima prava i sa državom. Ja nemam komentara", poručio je Josipović novinarima na obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada. Kabelski distributeri Hrvatske zatražili su pokretanje izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima na način da se naplata autorskih prava stavi pod državno okrilje, tvrdeći da neregistrirana udruga građana Hrvatsko društvo skladatelja - zaštita autorskih prava (HDS-ZAMP) pod krinkom postojećeg zakona ozakonjeno provodi pljačku uz pomoć nekih ljudi iz pravosudnih institucija. Distributeri su podnijeli kaznenu prijavu protiv HDS-a zbog nepoštivanja zakona i udruženja za počinjenja kaznenog djela. Za medijske napise kako su njegove skladbe izvođenije od primjerice skladbi Dine Dvornika na vrhuncu njegove karijere rekao je kako se "uspoređuju kruške i jabuke". "Ja sam jedan od najizvođenijih skladatelja ozbiljne glazbe. Nedavno su i Poljaci izdali jedan CD s mojim kompozicijama i mislim da to samo koristi Republici Hrvatskoj", ustvrdio je Josipović poželivši svim autorima da se što više izvode. Upitan o financiranju svoje kampanje u kojoj je jedan od donatora, s 200 tisuća kuna, bila petrokemijska tvrtka DIOKI u vlasništvu Roberta Ježića, Josipović je kazao da će, ako se dokaže da je riječ o nelegalnom izvoru, vratiti ta sredstva iz svog džepa.

ZAGREB - Meteorološko-oceanografska konferencija NATO zapovjedništva za operacije (ACO METOC Conference- AMC) počela je danas na Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski" trodnevni rad, a okupila je više od 40 sudionika meteorološke struke NATO-a i zemalja Partnerstva za mir. Riječ je o osmoj meteorološko-oceanografskoj konferenciji po redu, ali prvoj kojoj su domaćin Oružane snage Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH. Zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnoga stožera OS RH-a brigadni general Vlado Šindler istaknuo je da je u dnevnome praćenju operacija meteorološka potpora od velike važnosti. Rekao je da meteorologija kod vojnih djelovanja na taktičkoj razini, kao i u procesu operativnoga planiranja te planiranja na strateškoj razini, može imati presudan utjecaj na uspješno izvršenje zadaća. Pravodobna meteorološka i oceanografska potpora, odnosno upozorenja na opasne meteorološke prilike spašava ono što je najvažnije i najvrijednije - ljudske živote, rekao je brigadni general Vlado Šindler. Meteorološka služba hrvatskih OS-a, iako brojčano mala, prati razvoj znanosti i tehnologije te su pred njom novi izazovi, od kojih je jedan i uključivanje u NATO-vu meteorološku zajednicu. Na konferenciji će se, uz ostalog, razmijeniti iskustva o meteorološkoj potpori NATO vođenim operacijama, potpori vježbama, predstavit će se budući obučni događaji i tečajevi za meteorološko osoblje u NATO zapovjedništvima, a razmatrat će se i novi sustav meteorološke opreme i software za razmjenu meteoroloških podataka.

ZAGREB - Komemoracijom u Škabrnji i Sukošanu i svečanim postrojavanjem u vojarni Zemuniku 93. zrakoplovna baza Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) obilježila je danas 19. godišnjicu pogibije pripadnika postrojbe u Škabrnji u obrani osvojenih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenici te 20. obljetnicu osnutka i djelovanja, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Komemoracija za desetoricu poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnike 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije, održana je na mjesnome groblju Sukošan-Debeljaku i kod spomen-obilježja u Škabrnji. Dvadeseta obljetnica 93. zrakoplovne baze obilježena je svečanim postrojavanjem pripadnika u vojarni Zemuniku. Čestitajući tu obljetnicu, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, brigadni general Dražen Ščuri istaknuo je značenje 93. zrakoplovne baze kao jedne od najvažnijih u HRZ-u i PZO-u. "Ona svojim aktivnostima daje neizmjeran doprinos civilnome društvu kroz medicinska prevoženja i spašavanje ljudskih života, a kroz gašenje požara pridonosi očuvanju materijalnih dobara. Danas kao punopravna članica NATO-saveza, svoje sposobnosti koristimo za aktivno sudjelovanje na očuvanju i jačanju globalne sigurnosti", rekao je general Ščuri, ističući kako je važno održavati sposobnosti "kroz modernizaciju i remont postojeće tehnike i stalno usavršavanje ljudstva".

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u povodu obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada posjetio Hrvatski savez udruga invalida rada koji slavi 45. obljetnicu te razgledao prigodnu izložbu radova njezinih članova. Zajedno smo upozorili na to kako postoji sustav koji ne tretira jednako sve invalide bez obzira na izvor invalidnosti te ukazali na dobre i loše strane postojećeg sustava, ali i na ono što bi društvo trebalo učiniti, rekao je Josipović novinarima. Društvo treba invalidima rada priznati ono što su učinili za sve nas, kazao je Predsjednik podsjetivši kako su oni stradali na radnom mjestu i uložili svoje zdravlje u radni proces. Država o njima treba razmišljati s poštovanjem i na način da se osigurava njihova uključenost u društvo, rehabilitacija, mogućnost zdravstvenog oporavka i druga prava, poručio je. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač naglasio je kako Nacionalni dan invalida rada ima za cilj animirati građane, a naročito lokalnu i regionalnu samoupravu, da prihvati te ljude i pomogne im na najbolji način.

IČIĆI - Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda "Opatija" u Ičićima, na kojemu su izvedeni radovi vrijedni više od 41,5 milijuna kuna (bez PDV-a), svečano je danas, tri mjeseca prije roka, pušten u probni rad. Početak probnog rada uređaja označili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Kompleks s uređajem koji će obavljati prvi stupanj prošišćavanja čine tunelska građevina široka 15 metara, visoka 13 metara i duboka 30 metara, zaravan i upravna zgrada, strojarsko-tehnološka oprema, ventilacijski sustav, elektronapajanje i automatizacija. Radove na pročišćivaču, koji je središnji takav uređaj na Liburniji, izvela je zajednica ponuđača u kojoj su bile tri hrvatske i dvije talijanske tvrtke. Uređaj je financiran na osnovi ugovora o financiranju u sklopu druge faze Jadranskog projekta, tj. Projekta zaštite voda od onečišćenja u priobalnom području od 78 milijuna kuna. Zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvitak osigurano je 50 posto novca, iz državnog proračuna osigurano je 24 posto, Hrvatske vode osigurale su šest posto novca, a jedinice lokalne samouprave, grad Opatija i općine Lovran i Matulji 20 posto. Druga faza projekta obuhvatit će viši stupanj pročišćavanja na sadašnjoj lokaciji, a riječ je o obvezi prema EU koju Hrvatska treba ispuniti do 2018.

ZAGREB - Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zatvorila je gradilište hotela Marjan u Splitu, u vlasništvu gradonačelnika Željka Keruma zbog odstupanja od potvrđenog glavnog projekta, a zabrana gradnje ostati će na snazi sve dok se investitor ne uskladi sa Zakonom, potvrdila je danas glasnogovornica ministarstva Kata Gojević. Prije toga građevinska inspekcija obavila je i nadzor na projektu rekonstrukcije postrojenja toplinske crpke hotela Marjana u Splitu te je utvrdila da investitor ne posjeduje izvedbene projekte. Sukladno tome je 8. ožujka zatvorila to gradilište. Investitor je 12. ožujka dostavio traženu dokumentaciju, pa je inspekcija obustavila postupak, priopćila je glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Kata Gojević. Željko Kerum kupio je hotel Marjan 2005. godine.

ZAGREB - U povodu smrti splitsko-makarskog nadbiskupa u miru Ante Jurića, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je monsinjoru Marinu Barišiću, splitsko-makarskom nadbiskupu, poruku sućuti u kojem izražava veliko žaljenje, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. „S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti monsinjora Ante Jurića, nadbiskupa splitsko-makarskog u miru. Monsinjor Jurić bio je svećenik koji je čitav svoj radni vijek posvetio, osim vjerskim i pastoralnim aktivnostima, nesebičnoj brizi za svakog čovjeka, za siromašne i prognane, osobito u vrijeme Domovinskog rata. Neumorno se zalagao za vrijednosti mira, tolerancije, ljubavi i dobrote. Vama osobno, biskupima, svećenicima te svim katoličkim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije izražavam iskrenu sućut“, stoji u poruci predsjednika Josipovića.

DARUVAR - Skulptura "Kupačica", rad poznatoga hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, ukradena prošlog tjedna iz Julijeva parka u središtu Daruvara, pronađena je izrezana na dijelove, doznaje se u bjelovarsko-bilogorskoj Policijskoj upravi. O pojedinostima njezina nestanka i pronalasku bit će riječi na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Daruvarskim toplicama. Zahvaljujući brzoj medijskoj reakciji i sveobuhvatnoj policijskoj istrazi u suradnji s Daruvarskim toplicama, doznale su se vrlo zanimljive pojedinosti o kojima će se u četvrtak izvijestiti javnost, izjavio je danas Bruno Marić, zamjenik ravnatelja Daruvarskih toplica, u čijem je vlasništvu "Kupačica". Brončana skulptura, javnosti poznata kao "Gola Maja" izrađena je 1927. godine, a u Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. g.

ZAGREB - Odbor za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas prihvatio donošenje Urbanističkog plana uređenja Starog Trnja, Savica zona Prisavlje - Ulica Vladimira Ruždjaka, planirana Strojarska te Odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada. Odbor nije prihvatio izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Središće - zapad, a njegovi su članovi Izvješće o radu gradonačelnika od 1. srpnja do 31. prosinca 2011. primili na znanje. Urbanistički plan uređenja Starog Trnja (gradske četvrti površine 36,5 hektara) temelji se na smjernicama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i njime se štiti vizura prema sjeveru uz zadržavanje prometnog pravca i njihovo proširenje, istaknula je Dragica Barešić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Predviđena je izgradnja do visine devet etaža na na sjeveru, odnosno do tri na jugu. Prostor je zamišljen kao mješovita stambeno poslovna zona te izgradnja nove škole sa 16 razreda kao i očuvanje postojeće s osam razreda, pojasnila je Barešić.

ZAGREB - Isplata pomoći zagrebačkim umirovljenicima počet će od četvrtka 22. ožujka putem Hrvatske pošte, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom ureda. Pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici s prebivalištem u Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno. Umirovljenici koji primaju manje od 900 kuna mjesečno dobit će 400 kuna pomoći, oni s iznosom između 900 i 1.200 kuna primit će 300 kuna, dok će umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200 do 1.500 kuna dobiti 200 kuna. Umirovljenici koji pomoć ne budu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do srijede 4. travnja, a nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći.

ZADAR - Od 1. travanja Zadrani će plaćati prirez od 12 posto, odlučilo je tako na današnjoj sjednici zadarsko Gradsko vijeće. Za odluku je glasovalo 16 vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HSP-HSU pošto su oporbeni vijećnici napustili sjednicu. Prije donošenja odluke o prirezu vodila se rasprava o prijedlogu oporbenih vijećnika iz redova SDP- HNS- HSLS- DSU-a da se građani na referendumu očituju o uvođenju prireza. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovorio je kako zahtjev oporbenih vijećnika za raspisivanje referenduma o uvođenju prireza doživljava kao političku manipulaciju. "Ovaj zahtjev grupe oporbenih vijećnika je svojevrsna politička manipulacija koja ima cilj kompenzirati i amortizirati pogubne i loše nenajavljene posljedice koje izazivaju potezi aktualne vlade", rekao je gradonačelnik Vrančić. "Građani iz dana u dan ne znaju što ih čeka. Dovedeni smo u nemoguću situaciju. Povećan je PDV, ukinuta spomenička renta, a predstavnicima lokalnih samouprava poručuje se - ne očekujte pomoć. Vladine odluke su pogubne. Pa, nismo mi mađioničari", dodao je zadarski gradonačelnik Vrančić. Zadar je dosad bio najveći grad u Hrvatskoj koji nije imao prirez. Odluku o uvođenju prireza gradonačelnik Vrančić objašnjava gospodarskom krizom, rastom PDV-a te znatnim padom gradskih prihoda od poreza na dohodak, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina. Uvođenjem prireza grad Zadar imat će oko 20 milijuna kuna prihoda na godinu.

ZAGREB - Prigodnim programom na Rekreacijsko-športskome centru (RŠC) Jarunu sutra će se obilježiti Svjetski dan voda (22. ožujka), a u subotu će u Zoološkome vrtu grada Zagreba u sklopu obilježavanja toga dana posjetitelji biti upoznati s važnošću štednje vode. Svake godine na Rekreacijsko-športskome centru (RŠC) Jarunu tradicionalno se obilježava Svjetski dan voda, a ove godine prigodni program održat će se sutra, na taj dan, te u subotu, 24. ožujka, izvijestio je Zagrebački holding. Najavio je da će se sutra održati program koji je njegova podružnica upravljanja sportskim objektima pripremila za vrtićku djecu sa Srednjaka i učenike drugog razreda Osnovne škole Alojzija Stepinca. Djelatnici službe kvalitete usluga održat će interaktivnu radionicu o važnosti vode s temom ovogodišnjeg slogana Svjetskog dana vode - Voda i hrana, te posjetitelje upoznati s jarunskim biljnim i životinjskim vrstama. U subotu će u zagrebačkome Zoološkom vrtu program biti podređen izvoru života na našem planetu. Za najmlađe pripremaju mnoge edukativne kutke. U njima će moći upoznati životinje kojima je voda dom, sudjelovati u pokusima s vodom te pokazati svoju kreativnost. Sve to pratit će i savjeti kako se može štedjeti voda.

KARLOVAC - Nepoznati lopov provalio je između nedjelje i utorka u radionicu za izradu zlatnog nakita u Gajevoj ulici u Karlovcu te ukrao poluge zlata i srebra, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava. Šteta je procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙