FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlamentarni odbor o kreditnom grču

LJUBLJANA, 21. ožujka 2012.(Hina) - Odbor za financije i monetarnu politiku slovenskog parlamenta u formalnom je zaključku nakon višesatne rasprave u srijedu pozvao banke da pokažu više odgovornosti u kreditiranju poduzeća, kako bi se sačuvala radna mjesta.

Izvanredna sjednica o tzv. "kreditnom grču" u bankarstvu, te nelikvidnosti i financijskim teškoćama velikog broja poduzeća kojima prijeti stečaj, održana je na zahtjev oporbe koja vladu optužuje da se previše bavi proračunskim rebalansom i najavljuje stabilizaciju javnih financija umjesto da ukloni razloge za "kreditni grč", jer banke više ne daju kredite domaćim poduzećima.

Neposredno pred početak sjednice, pred parlamentom je prosvjedovalo nekoliko stotina radnika tvornice papira Radeče kojoj uskoro prijeti stečaj, jer joj vodeće banke već pola godine nisu odobrile kredit za obrtna sredstva. Poduzeće je došlo u teškoće nakon lanjske kupnje stroja za izradu papira za novčanice i vrijednosne papire kojima može konkurirati na tržištu.

Predstavnici vlade na sjednici su zajamčili da je ona spremna pomoći srednjim i malim poduzećima, ali samo u okviru zakonskih mogućnosti, te da će uskoro predstaviti paket koji će takvim poduzećima donijeti oko 80 milijuna eura u obliku financijskih poticaja i financiranja kamatne stope.

Predstavnici vlade inzistirali su međutim da nema alternative programu vlade čiji je prioritet stabilizacija javnih financija i povlačenje države iz vlasništva banaka. Predstavnici udruženja slovenskih banaka i središnje banke upozorili su na podatak da je slovenski bankarsko-financijski sustav među šest najzaduženijih u Europskoj uniji.

Direktor slovenske filijale Unicredit banke France Arhar izjavio je da je Unicredit u Sloveniji odobrio kredita u visini tri milijarde eura, ali da vlasnici banaka moraju postupati odgovorno i kredite odobravati samo za dobre projekte i poduzeća koja su kredite sposobna servisirati.

Rast kreditnih plasmana u Sloveniji proteklih godina bio je "nenormalan", slovenski bankarski sustav već dvije godine za redom poslovao je s gubitkom, a banke zbog loših kredita svake godine u bilancama moraju uvoditi visoke otpise i rezervacije, upozorio je Arhar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙