FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival nezavisnog rocka "Žedno uho" od 13. svibnja do 4. lipnja

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Festival "Žedno uho" održat će se ove godine u razdoblju od 13. svibnja do 4. lipnja kada će Tvornicu kulture pohoditi mnogi značajni izvođači sa svjetske nezavisne glazbene scene, izvijestio je organizirator Tvornica kulture.

Na otvaranju u nedjelju 13. svibnja iznova oformljeni američki stoner-doom metal bend Sleep će demonstrirati zbog čega ih se smatra jednim od najutjecajnijih metal grupa devedesetih. Uz njih će zasvirati i A Storm Of Light, post metal bend predvođen gitaristom Joshom Grahamom koji je najpoznatiji kao pridruženi član legendarnih Neurosis.

Dan poslije 14. svibnja u Zagreb se sa sjajnim novim albumom vraćaju miljenici publike Tindersticks. Tako će dvije godine nakon zapaženog nastupa u punom Kinu SC-a i neposredno po objavljivanju albuma za koji je kritika ustvrdila da predstavlja njihovo najbolje izdanje u zadnjih 15 godina, ovi britanski velikani soulom obojenog indie rocka ponovo zasvirati pred ovdašnjom publikom.

Trodnevno otvaranje Žednog uha u utorak 15. svibnja zaključit će kalifornijski Tera Melos. Premda je math rock pojam koji se najčešće vezuje uz ovaj nepredvidivi trojac, grupa je otvorena eksperimentiranju s raznolikom glazbom u rasponu od jazza i ambijentalne elektronike, sve do noise rocka.

Festival se nastavlja 24. svibnja uz nastup iznimnog američkog kantautora Richarda Bucknera. Premda je tijekom 20-godišnje karijere objavio 11 albuma svo je vrijeme svojevoljno djelovao na društvenoj i medijskoj periferiji vodeći život nomada-trubadura. Surađivao je s dvojcem Burns-Convertino iz Calexica koji su ga na albumima pratili prije desetak godina, te sa Steveom Shelleyjem iz Sonic Youth koji je to isto radio na izvrsnom lanjskom albumu „Our Blood“. Planetarno usješni Bon Iver, odnosno Justin Vernon, Bucknera redovito ističe kao svog najvećeg uzora.

Još jedna legenda se vraća 26. svibnja kad će David Thomas po treći put nastupiti u Zagrebu. Nakon Wooden Birds 1986., Two Pale Boysa 1996., i Pere Ubu prije šest godina, ova se ikona američkog nezavisnog rocka vraća sa svojim prvim bendom, legendarnim proto-punkerima iz Clevelanda Rocket From The Tombs.

Za kraj ovogodišnjeg "Žednog uha" 4. lipnja dolazi Tortoise iz Chicaga, grupa koja je sredinom devedetih mijenjala zvuk rock glazbe kakva je dotad bila, i koja je najzaslužnija za nastanak post-rocka. Tortoise su zadnji album objavili 2009. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙