FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo rada za dijalog sa socijalnim partnerima

ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava otvoreno je i spremno za dijalog sa socijalnim partnerima, ali ne preko medija, licitiranjem pozicija i prikazivanjem samo jedne strane tripartitnog partnerstva, priopćili su danas iz kabineta ministra rada i mirovinskog sustava.

Ističući da je dijalog sa socijalnim partnerima jedno do temeljnih opredjeljenja sadašnje Vlade, iz tog Ministarstva napominju da su na toj osnovi počele konzultacije i razgovori o Zakonu o reprezentativnosti kojim bi se definirala temeljne odrednice za legitimaciju sindikalnih i predstavnika poslodavaca kako u kolektivnom pregovaranju i potpisivanju granskih, kolektivnih ugovora, tako i u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Kao pouzdan i vjerodostojan partner Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pridržava se dogovora postignutog na prvom konzultativnom sastanku da će se razgovarati, pregovarati i dogovarati između zainteresiranih strana, predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade, a ne preko medija, polu ili jednostranim informacijama.

U skladu s tim, kako kažu, na žalost nisu u mogućnosti sudjelovati na okrugom stolu u organizaciji sindikata Preporod te do kraja konzultacijskog razdoblja neće komentirati nedovršene prijedloge zakona.

Podsjećaju i da je ministar Mirando Mrsić ponovno pozvao sve sudionike konzultacija, posebno predstavnike sindikalnih središnjica, da se pisano očituju o prijedlozima koji su im dostavljeni kako bi se što prije moglo nastaviti raditi na tekstu zakonskoga prijedloga.

Povodom toga ministar Mrsić je kazao da su svjesni da je riječ o problematici koja do sada nije bila regulirana u Hrvatskoj i s kojom se nitko do sada nije ozbiljno ulovio u koštac. Smatra i da treba pomno i pozorno razmotriti sva potencijalna rješenja te da to treba biti zajednički napor predstavnika sindikata, poslodavaca, Ministarstva rada i Vlade, čime se može napraviti kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane.

Dodaje i da se poslu oko Zakona o reprezentativnosti pristupilo otvoreno, sa spremnošću na dogovor i kompromis, što je moguće postići samo zajedničkim radom te razmjenom ideja i prijedloga, jer ne bi, kako zaključuje, željeli da zakonski prijedlog ode u proceduru, a da se o njemu nisu očitovale i u njegovoj izradi sudjelovale sve zainteresirane strane.

Ministarstvo se nada da će se socijalni partneri u najskorije vrijeme očitovati o posljednjoj verziji prijedloga zakonskog teksta te da će se konzultacije i rad na postizanju zajedničkog rješenja nastaviti. U okviru konzultacija bit će razmotreni prijedlozi i primjedbe sve tri zainteresirane strane i prijedlog zakonskog rješenja koje bude poslano u saborsku proceduru trebao bi imati podršku svih socijalnih partnera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙