FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća kritizira Kubu zbog postupka prema "Damama u bijelom"

WASHINGTON, 19. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Bijela kuća je u ponedjeljak kritizirala kubansku vlast zbog postupka prema "Damama u bijelom" koje je bila uhitila u nedjelju, nekoliko dana prije dolaska pape Benedikta XVI. na otok, u trenutku kada je Havana oslobodila sve disidentkinje.

Uhićenja "svjedoče da kubanske vlasti preziru univerzalna prava Kubanaca. Mirno dostojanstvo dama jasno odudara od djelovanja onih koji guše temeljne težnje Kubanaca", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor u priopćenju.

"Dame u bijelom", najaktivnija oporbena skupina na Kubi, uhićene su u nedjelju dok su u povorci prolazile glavnom prometnicoma u zapadnom dijelu Havane.

Uhićeno ih je bilo pedesetak, prije i nakon nedjeljne mise. Sve su puštene nakon nekoliko sati. Neke su "vraćene" kući, u unutrašnjost otoka.

Prije nego je objavljena vijest o oslobađanju žena, Vietor je rekao da SAD "poziva kubanske vlasti da prestanu sa zastrašivanjem i uznemiravanjem nakon mirnih prosvjeda", po priopćenju.

Katolička crkva je ovih tjedana upozorila na mogućnost političkih prosvjeda uoči dolaska pape Benedikta XVI. koji će boraviti na Kubi od 26. do 28. ožujka.

Kako je objavila Sveta Stolica, Papa nije planirao sastati se političkim neistomišljenicima režima tijekom svoga pohoda Kubi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙