FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

PRIMORSKI DOLAC - Predsjednik Republike Ivo Josipović je posjeta Primorskom Dolcu, općini u zaleđu Trogira, rekao kako se Vlada u prvih gotovo 100 dana ponašala realistično, a da bi uskoro mogli imati i "prve dobre rezultate". "Rekao bih da je uspostavljena dobra osnova te da je realistično smanjen proračun", izjavio je Josipović odgovarajući na novinarski upit o skorašnjih prvih 100 dana nove Vlade. Istaknuo je kako sada ulazimo u "novu fazu" kada se od Vlade očekuje da otvori put novim investicijama, te s tim u vezi očekuje kako će uskoro završiti prva faza stvaranja organizacijskih pretpostavki, profiliranja institucija i novih ljudi pa bi uskoro mogli imati i "prve dobre rezultate". Najvažnija stvar koju na neki način svi očekujemo od Vlada, a to je ona i obećala, jeste da se popravi investicijska klima, da budemo sposobni i spremni promjeniti sve one komplicirane propise zbog kojih nam investitori kažu da im je ovdje prekomplicirano i da radije odlaze negdje drugdje", rekao je Josipović.

ZAGREB - Većinom glasova na 11. izbornom saboru HNS-a za predsjednika stranke ponovno je izabran dosadašnji predsjednik Radimir Čačić, a za potpredsjednike stranke Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak. Čačić je na izbornom saboru ocijenio da nitko kao HNS nema tu odlučnost i sposobnost da se uhvati u koštac s problemima u kojima je Hrvatska. "To može izgledati bahato, ali to je tako. Najbolje je da mi odlučujemo jer boljeg rješenja za građane ove zemlje nema", rekao je Čačić. Ocjenjujući današnju ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, Čačić je rekao da je to jasna slika i pokazatelj koliko neuspješne političke elite, koje se nisu digle iznad prosjeka, mogu nanijeti štete. "Treba biti vrlo nesposoban da bi se zemlju dovelo o takvo stanje", rekao je Čačić dodajući da ih zatečena situacija nije iznenadila, ali da su duboko svjesni odgovornosti. "Šanse su pred nama, ali problemi su ogromni", rekao je ocjenjujući tragičnim što je u nekoliko godina hrvatski dug eksplodirao, pritom su sva prava zadržana, a projekti srezani "i to moramo putpuno promijeniti". Predsjednik HNS-a poručio je da su za tu stranku lokalni izbori u 2013. ključni. "Utrka koju trčimo je maraton i ne bi bilo dobro da u prvih šezdeset metara polomimo noge jer će nam trebati", rekao je Čačić poručujući da su za HNS lokalni izbori u 2013. ključni jer tu "mogu dobiti novu snagu, ali i izgubiti".

ZAGREB - SDP će unutarstranačku izbornu konvenciju održati 2. lipnja, odlučio je jučer Glavni odbor stranke, koji je donio i odluku o raspisivanju neposrednih i tajnih izbora za predsjednika ili predsjednicu SDP-a za 12. svibnja. Nakon završetka sjednice, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko novinare je izvijestio da će, sukladno SDP-ovim statutarnim pravilima, svi članovi stranke 12. svibnja neposredno birati predsjednika ili predsjednicu stranke po načelu "jedan član - jedan glas". Na izbornoj konvenciji 2. lipnja će, pak, oko 2300 stranačkih delegata birati potpredsjednike SDP-a te Predsjedništvo, novi sastav Glavnog odbora i nadzorno tijelo. Glavni odbor je u tom smislu osnovao Središnju izbornu komisiju, te donio zaključak kojim od stranačkog Predsjedništva traži da izvrši analizu postoji li potreba da se promijeni SDP-ov Statut, s obzirom na okolnost da SDP više nije u oporbi, već je stranka na vlasti. Tim će izmjenama Statuta, rekao je Leko, biti reguliran broj potpredsjednika SDP-a i članova Predsjedništva, a to će, najavio je, razmatrati Predsjedništvo stranke na svojoj sjednici idući tjedan. Odluči li mijenjati Statut, stranka će odlučiti i koliko će ubuduće imati potpredsjednika - dva kako je sada ili četiri - te koliko će biti članova Predsjedništva.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su kasno sinoć zajedničkim priopćenjem izvijestili da neće nazočiti ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. lipnja, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u "Slobodnoj Dalmaciji" od subote u kojoj je rekao da bi na Split Prideu trebali sudjelovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik. "Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku", navodi se u zajedničkom priopćenju troje splitskih čelnika. Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, "bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca". Podsjetivši na incident u kojemu je pretučen prvak splitske opere Ivica Čikeš te na fizičke napade nad dalmatinskim studentima u Zagrebu do kojih je došlo zato što govore "pogrešnim dijalektom", splitski gradski čelnici pozivaju ministra da kaže što je napravio da građani budu sigurniji i što je učinio da spriječi "ubijanje različitosti" dodajući da "nije ministrov posao slagati povorku nego stvoriti uvjete u kojima će se građani osjećati sigurno".

VINKOVCI - U prometnoj nesreći koja se jučer oko 19,50 sati dogodila na županijskoj cesti Ostrovo-Tordinci na vinkovačkom području, smrtno je stradao vozač osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka, izvijestila je večeras vukovarsko-srijemska policija. Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Luke Barunčića, do smrtnog stradanja vozača došlo je uslijed izlijetanja osobnog automobila kojim je upravljao, u odvodni kanal uz cestu.

ZAGREB - Skupina mladića je sinoć oko 22 sata napala i oštetila automobil Taxi Cammea u Zvonimirovoj ulici, potvrdila je zagrebačka policija, a prema informacijama iz te taxi službe najvjerojatnije se radi o pripadnicima Bad Blue Boysa koji su palicama oštetili auto, no nisu ozlijedili vozača i putnika koji su bili u vozilu. Nakon što je policija došla mladići su se razbježali, kazali su u policiji dodajući da se provodi očevid. Taxi Cammeo navodi da je neidentificirana skupina navijača, za koju se vjeruje kako su pripadnici Bad Blue Boysa, napala njihovo vozilo u Zvonimirovoj ulici ispred kućnog broja 124. Palicama su razbili vjetrobransko staklo na vozilu te oštetili dijelove karoserije.

ZAGREB - Večeras se otvara Međunarodni festival kabareta i komedije "Gumbekovi dani" na kojem će u organizaciji Glumačke družine Histrion do 27. ožujka biti izvedeno deset kabaretskih kazališnih izvedbi. Riječ je o petom izdanju festivala koji je dobio ime po istaknutom glumcu Mladenu Crnobrnji – Gumbeku, koji je posljednjih 20 godina svojeg života posvetio upravo Histrionima, s kojima je u jesen 1999. odigrao i svoju posljednju ulogu. Festival će otvoriti kabaret "Samo za te dragi kaj", "koncert kajkavskih popevki" u izvedbi i režiji domaćina Zlatka Viteza i Banda Histrion, te polusatni film o Gumbeku Tonka Jovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙