FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beogradu ponovna presuda za Lički Osik

BEOGRAD, 16. ožujka 2012. (Hina) - Četvorica bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj osuđena su u petak u ponovljenom suđenju pred višim sudom u Beogradu zbog ratnog zločina protiv civilnog pučanstva.

Beogradski je sud dvojicu optuženih osudio na po 12, a drugu dvojicu na po 10 godina zatvora zbog ubojstva peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991.

Po 12 godina zatvora dobili su, kao i u prvom suđenju, Čeda Budisavljević i Mirko Malinović, dok su Milan Bogunović i Bogdan Grujičić, koji su u prvom suđenju također osuđeni na po 12 godina, sada dobili po 10 godina zatvora.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine nezadovoljno je po drugi puta izrečenom prvostupanjskom presudom u ovom predmetu i najavilo je kako će uložiti žalbu srbijanskom prizivnom sudu.

Vijeće za ratne zločine prizivnog suda u Beogradu ranije je ukinulo prvostupanjsku presudu kojom su četvorica optuženih bili osuđeni na po 12 godina zatvora.

Odluka je donešena nakon razmatranja žalbi koje su nakon prvostupanjske presude podnijeli tužitelj za ratne zločine i branitelji svih okrivljenih.

Optužnica srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine od 28. lipnja 2010. tereti Budisavljevića, Malinovića, Bogunovića i Grujičića za ubojstvo Mane Rakića, njegove supruge Lucije, sinova Dragana i Milovana Rakića i kćeri Radmile.

U optužnici se navodi da su ih optuženici prvo uhitili zbog sumnje da posjeduju radijsku postaju i da surađuju s hrvatskim oružanim snagama, a potom su Manu, Dragana, Milovana i Radmilu, koji su bili srpske nacionalnosti, prevezli do kraške jame Golubnjače, ubili ih hicima iz vatrenog oružja i njihova tijela bacili u jamu.

Lucija Rakić, koja je bila hrvatske nacionalnosti, po navodima u optužnici, ubijena je nekoliko dana prije u mjestu Širokoj Kuli hicima iz vatrenog oružja, nakon čega su optuženici Budisavljević, Malinović i Bogunović zapalili njezino tijelo i vikendicu u kojoj je boravila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙