FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski olimpijski odbor pozvao vladu da podupre vrhunski sport

LJUBLJANA, 14. ožujka 2012.(Hina) - Slovenski olimpijski odbor javno je pozvao vladu da unatoč financijskoj krizi nastavi podupirati nacionalni program vrhunskog sporta u koji je uključeno 127 trenera i 112 sportaša koji su do sada dobivali sredstva iz državnog proračuna.

"Pozivamo ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport da nastavi program zapošljavanja trenera te ne otpušta vrhunske sportaše iz državne uprave. Nacionalne sportske saveze pozivamo da javno podupru interes sporta", navela je u javnom pozivu slovenska krovna sportska organizacija.

Nova je vlada premijera Janeza Janše zbog financijskih teškoća donijela odluku kojom je privremeno, do donošenja rebalansa državnog proračuna kojim namjerava uštedjeti 800 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu, privremeno obustavila isplatu plaća za 127 trenera uključenih u nacionalni program za treniranje perspektivnih sportaša od kojih se očekuju vrhunski rezultati na svjetskim ili europskim prvenstvima ili olipijskim igrama.

Prema navodima slovenskih medija, postoji bojazan da će zbog rezanja troškova za vrhunske sportaše doći do otpuštanja dijela sportaša koji su formalno zaposleni u državnoj upravi, odnosno primaju plaće kao policajci (69 sportaša), carinici (16) ili vojnici (27).

Samo za trenerski program godišnje se do sada izdvajalo 1,8 milijuna eura, no nova je vlada najavila da će te troškove smanjiti.

Predsjednik Olimpijskog odbora Janez Kocijančič izjavio je za ljubljansko "Delo" od srijede da je svjestan kako će za sport biti manje sredstava nego ranije, ali da treba biti svjestan promidžbene vrijednosti sporta za svaku državu te da bi obustava financiranja sportskih trenera mogla imati teške posljedice za rezultate slovenskih sportaša na predstojećim Olimpijskim igrama.

Slovenski olimpijski odbor naveo je da će zaposlenicima u krovnoj sportskoj organizaciji smanjiti plaće za 10 posto, ali da za sportaše i trenere treba naći rješenja koja će premostiti sadašnje financijske teškoće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙