FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na francuskim predsjedničkim izborima i dvoje trockista

PARIZ, 13. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Dvoje trockističkih kandidata prikupilo je dovoljno potpisa potpore i natjecat će se na predsjedničkim izborima u Francuskoj, iako nemaju osobite izglede za zapaženiji rezultat, jer je radikalna ljevica okupljena iza kandudata Lijevog fronta (komunisti i bivši socijalisti) Jean-Luca Melenchona, koji u predizbornim anketama dobiva potporu 10 posto biračkog tijela.

Dužnosnik Nove antikapitalističke stramke (NPA, bivša Komunistička revolucionarna liga) za AFP je izjavio kako je 500 zastupničkih potpisa nužnih za valjanu kadidaturu na izborima prikupio i njihov kandidat Philippe Poutou, nakon što je to uspjelo Nathalie Arthaud iz stranke Radnička borba (LO),

Malo poznati široj javnosti, Arthaud (42), nastavnica ekonomije u pariškom predgrađu i Poutou (44), automehaničar u jednoj tvornici u pokrajini Gironde, zajedno dobivaju oko 2 posto glasova birača u anketama.

Oni su naslijedili dvoje dosad najpoznatijih predstavnika radikalne francuske ljevice - Arlette Laguiller (LO), koja se čak šest puta kandidirala na predsjedničkim izborima i jednom, 2002., uspjela prikupiti rekordnih 5,7 posto glasova i Oliviera Besancenota (NPA) koji je iste godine na izborima dobio 4,2 posto, a 2007. 4,1 posto glasova.

Programski to dvoje boraca za radnička prava protiv "diktature kapitalizma" ima mnogo sličnosti - oboje se zalažu za zabranu davanja otkaza, pravednu podjelu rada među svima i eksproprijaciju banaka.

Iako trockistički dvojac želi "napucati Sarkozyja", istodobno "ne vjeruje"socijalističkom kandidatu Francoisu Hollandeu jer smatra, kako je to uobličila Nathalie Arthaud, da će od "odano upravljati poslovima buržoazije".

U svakom slučaju, iz Radničke borbe poručuju da njihov cilj nije "pobjeda na izborima". Nathalie Arthaud i Philippe Poutou, kako ocjenjuje AFP, ponajprije se uzdaju u "socijalnu eksploziju"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙