FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvrtina žena u zatvorima tamo je zbog droge

BEČ, 12. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Četvrtina žena koje izdržavaju zatvorske kazne u Europi i središnjoj Aziji zatvorene su zbog droge, prema podacima nevladine organizacije Harm Reduction International (HRI) u ponedjeljak.

Oko 31.000 od 112.000 žena u zatvorima u 51 zemlji Europe i središnje Azije, ili 28 posto tamo se nalaze zbog posjedovanja, pripreme, proizvodnje, kupovine ili prodaje nedozvoljenih tvari, prema nevladinoj organizaciji Harm Reduction International sa sjedištem u Londonu.

To izvješće objavljeno je na početku 55. zasjedanja Povjerenstva za droge Ureda za borbu za protiv trgovine drogom i kriminala.

"Ne bih bio iznenađen jednakim rezultatima o razlozima zatočenja muškaraca u zatvorima", rekao je zamjenik direktora te organizacije Damon Barrett i dodao da su za razliku do muškaraca, žene uglavnom zatvorene zbog nenasilnih djela.

U sklopu borbe protiv socijalnih i zdravstvenih učinaka droge, HRI poziva te zemlje da revidiraju zakone i kazne, prema izvješću. HRI posebice brine stanje u Rusiji, gdje se zbog droge u zatvorima nalazi 20.000 žena, što je više nego u svim drugim zemljama zahvaćenim istraživanjem i njihov je broj posljednjih pet godina u porastu.

Direktor ruskog ureda za borbu protiv droge Viktor Ivanov je naglasio da je Rusija promijenila strategiju i uglavnom se koncentrira na prevenciju, a ne na represiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙