FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: 160 godina obrtništva

RIJEKA, 9. ožujka 2012. (Hina) - Obrtnička komora Primorsko-goranske županije ove godine obilježava 160-tu obljetnicu, a danas je s tim povodom održana proširena sjednica Upravnog odbora te komore.

Trgovačko-obrtnička komora u Rijeci osnovana je 11. ožujka 1852. godine na osnivačkoj skupštini za gradove Rijeku i Bakar te tadašnje kotareve Crikvenicu, Čabar, Vrbovsko i Delnice.

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije danas okuplja 8500 vlasnika obrta, koji zapošljavaju 7800 radnika.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kazao je da u Hrvatskoj sada ima 86.400 obrta u kojima radi 109.000 osoba, odnosno da je u odnosu na prošlu u ovoj godini broj obrta smanjen za njih 1600, a zaposlenih je 6000 manje.

Obrtnici ostvaruju ukupno 102 milijuna dolara izvoza, najviše u Italiju, Sloveniju i Njemačku, rekao je.

Ranogajec je istaknuo da je više od 40.000 obrta blokirano, odnosno da je dio tih obrta ustvari ugašen, pa je u stvarnoj blokadi oko 17.000 'živućih' obrta, zbog ukupno 3,9 milijarda kuna duga.

Rekao je da su prošle godine donesena za obrtnike dva važna zakona, zakon o prodaji poslovnih prostora, koji treba provoditi, te zakon o zabrani i sprječavanju neregistriranih djelatnosti, koji treba urediti tzv. rad na crno.

Tijekom sjednice istaknuto je da obrtnici podupiru uvođenje financijske discipline, da smatraju da trebaju imati veću ulogu u obrazovanju kadrova te da, ako im se omoguće uvjeti, mogu više doprinijeti ukupnom gospodarstvu.

Među problemima su isticali pitanje zapošljavanja, odljeva kadrova, opstanka obrta, te, kako je rečeno, uvođenja stope PDV-a od 25 posto, što je, drži dio obrtnika, kratkoročno nužan, ali dugoročno negativan potez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙